IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските мобилни гиганти се съюзяват срещу Google Play

Те работят по платформа, насочена към разработчиците на приложения

11:41 | 07.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Anthony Kwan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg

Китайските компании Xiaomi, Huawei Technologies, Oppo и Vivo обединяват сили, за да създадат платформа за разработчици извън Китай, в която да качват приложения във всичките им магазини за приложения едновременно. Според анализатори този ход има за цел да оспори доминацията на Google Play Store, предава Ройтерс.

Четирите компании затвърждават партньорството си в рамките на т.нар. Global Developer Service Alliance (GDSA). Платформата има за цел да улесни разработчиците на игри, музика, филми и други приложения да продават приложенията си в чужбина, твърдят източници, запознати с въпроса.

GDSA първоначално е трябвало да бъде пусната през март, допълват източниците. Въпреки това не е ясно дали плановете няма да бъдат засегнати от разпространението на коронавируса.

Прототип на уебсайта показва, че платформата за начало ще покрива 9 „региона“, включително Индия, Индонезия и Русия.

Oppo и Vivo са собственост на китайския производител BBK Electronics.

Двете, както и Xiaomi, потвърдиха, че заедно са разработили GDSA като начин за качване на приложения в магазините им по едно и също време.

Говорител на Xiaomi твърди, че алиансът няма за цел да се бори с Google и отрече Huawei да е ангажиран, но Oppo и Vivo не споменават Huawei в изявленията си. Huawei е отказала да коментира.

Google, чиито услуги са забранени в Китай, спечели около 8,8 млрд. долара в глобален мащаб от Play Store през 2019 г., твърди Кейти Уилямс, анализатор на Sensor Tower. Google продава и съдържание като филми, книги и приложения в Play Store и получава 30% комисионна от тях.

Американският интернет гигант не е отговорил на запитванията за коментар.

По думите на Никол Пенг, вицепрезидент „Мобилност“ в Canalys, алиансът ще помогне на компаниите да наберат сили в различните региони.

„На второ място го правят, за да наберат повече сили за преговори срещу Google”, допълва тя.

Заедно четирите компании са отговорни за около 40,1% от продажбите на смартфони в света през четвъртото тримесечие на 2019 г., твърди консултантската компания IDC.

Въпреки че Oppo, Vivo и Xiaomi имат пълен достъп до услугите на Google на международните пазари, Huawei загуби достъпа за новите си устройства. Това се случи миналата година, след като Съединените щати забраниха на американски доставчици да продават стоки и услуги на китайския гигант заради опасения за националната сигурност.

Китайските играчи се опитват да спечелят по-голям дял от продажбите на софтуер, докато тези на хардуер се забавят, твърди Уил Уон, анализатор на пазара на смартфони в IDC.

От своя страна, Huawei също се отдръпва от Google и разработва собствена алтернатива на Android – мобилната операционна система Harmony.

GDSA може да успее да привлече някои разработчици на приложения, като предложи по-лесен достъп до потребителите от пренаселения Play Store.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още