IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска компания съди Apple за патентни нарушения

Тя настоява за спиране на производството част от устройствата на американския технологичен гигант

23:00 | 03.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Mark Kauzlarich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Китайската компания за изкуствен интелект Shanghai Zhizhen Intelligent Network Technology, известна още като Xiao-i, заведе дело срещу Apple, обвинявайки технологичния гигант, че е нарушил нейни патенти, предава Ройтерс.

Искът е за 10 млрд. юана (1,43 млрд. долара) за нанесени щети и включва искане Apple да прекрати „производството, използването, обещанието да продава, продажбите и вноса“ на продукти, които нарушават нейните патенти, посочва фирмата в публикация в социална мрежа.

Xiao-i твърди, че технологията за гласово разпознаване на Apple – Siri, нарушава пантент, за който е подала заявка през 2004 г. и е получила одобрение за него през 2009 г.

Apple не е отговорила на запитването за коментар. Информационна агенция Ройтерс не е успяла веднага да открие копие на съдебния иск.

Делото е част от процес, който тече от близо дестилетие.

Shanghai Zhizhen за първи път заведе дело за патентно нарушение от страна на Apple още през 2012 г. във връзка с технологията за гласово разпознаване. През юли висшият съд на Китай отсъди, че патентът е валиден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още