IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай блокира WhatsApp

Приложението отново е жертва на правителствена цензура, която има за цел да тласне потребителите към местен конкурент

12:19 | 19.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Чат приложението WhatsApp, което е собственост на Facebook, отчасти беше блокирано в Китай, след като стана жертва на правителствената цензура, пише Bloomberg.

Редица потребители на WhatsApp в Китай заявиха, че е имало периодични спирания на приложението, започнали понеделник вечерта местно време в Пекин. До вторник сутринта потребителите са използвали други социални мрежи, като Twitter, за да споделят, че снимки и аудио клипове, които са любими формати в Китай, не са доставяни.

WhatsApp не е отговорна за блокирането, твърди източник, запознат с въпроса. Компанията отказва да коментира темата.

"Китайските власти искат да могат да следят цялата комуникация в интернет“, твърди Чарли Смит, съосновател на GreatFire.org, която следи блокиранията. Смит използва псевдоним от страх от репресии от страна на китайските власти. „Чрез блокирането на WhatsApp те ограничават избора, който китайците имат за лична и криптирана комуникация и кара все повече потребители да започнат да ползват чат приложението WeChat”.

Докато съобщенията в WhatsApp са криптирани, тези в WeChat не са и благодарение на това са силно цензурирани, посочва Смит. В WeChat, много известно чат приложение, дело на китайската компания Tencent Holdings, хората са длъжни да използват истинските си имена.

Китайските власти затягат цензурата в социалните мрежи и чат приложенията, докато правителството се подготвя за 19-ия Конгрес на Комунистическата партия – политически чувствително събитие, което вероятно ще консолидира властта в ръцете на президента Си Дзинпин. Някои потребители започнаха да разчитат на частни виртуални мрежи – технология, която позволява на хората да трансферират данните си в чужбина, за да заобикалят забраните. Но правителството започна атаки и срещу това.

В Китай WhatsApp се използва от малък брой хора, в сравнение с WeChat, но е предпочитано от някои, защото се смята, че е по-малко следено от китайския си конкурент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още