IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Microsoft не иска да предлага лицево разпознаване на полицията в САЩ

Тя е поредната голяма американска компания, която обяви, че спира предлагането на тази технология

20:30 | 12.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Microsoft заяви, че ще изчака федералната регулация преди да продава технология за лицево разпознаване на полицията. С това тя се превърна в поредната голяма технологична компания, която се изтегля от бизнеса след протестите срещу бруталното отношение и расовата дискриминация в САЩ, предава Ройтерс.

Новината беше обявена скоро, след като конкурентът Amazon.com обяви, че спира сходните си услуги към полицията за година, а IBM обяви, че повече няма да предлага такъв тип софтуер като цяло.

В изявление Microsoft посочва, че работи по прилагането на принципите и законодателството за използването на софтуера.

„Не продаваме нашата технология за лицево разпознаване на американските полицейски отдели от днес и докато няма силен национален закон, основан на човешките права, ние няма да продаваме тази технология на полицията“, коментира компанията.

Смъртта на Джордж Флойд, който загина от задушаване след ареста на бял полицай, притиснал с коляно врата му в продължение на девет минути, предизвика протести по целия свят срещу расовата несправедливост. Появиха се опасения дали лицевото разпознаване не може да бъде използвано несправедливо срещу протестиращите.

Учени установиха, че лицевият анализ е по-неточен при хората с по-тъмен цвят на кожата, което допълва предупрежденията на активистите за неверни съвпадения, които биха могли да доведат до арест на неправилните хора.

Междувременно Конгресът обмисля регулацията от месеци.

Разработчиците на технология за лицево разпознаване, които работят с полицията, включват Idema и DataWorks Plus.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още