IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei ще пусне операционната си система за смартфони през 2021 г.

Harmony OS е опит на китайския гигант да създаде конкурент на Android

13:27 | 10.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jacobia Dahm/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jacobia Dahm/Bloomberg

Huawei Technologies ще пусне своята мобилна операционна система Harmony в смартфони през следващата година, обяви ръководителят на бизнеса на компанията с потребителски устройства, цитиран от Ройтерс.

Harmony OS е смятана от компанията за нейния шанс да замени операционната система на Google – Android.

Ричард Ю разкри новината по време на годишната конференция за разработчици на Huawei, която се провежда днес в китайския град Дунгуан. Освен това обяви, че компанията разполага с версия 2.0 на системата, която беше представена миналата година. Huawei планира да отвори бета версията за разработчици на приложения за смартфони, като това ще се случи през декември.

Добавянето на Huawei в черния търговски списък на Съединените щати миналата година попречи на Google да предлага техническа поддръжка на новите модели телефони на китайската компания, които ползват Android, както и ограничи достъпа до Google Mobile Services (GMS).

Заради това продажбите на смартфони на компанията в чужбина спаднаха, макар че по-късно Huawei успя да компенсира с по-силни продажби на вътрешния си пазар. Ю обяви, че гигантът е продал 240 млн. смартфона миналата година, но допълни, че липсата на софтуер е засегнала компанията в последните месеци.

Huawei рекламира Harmony като платформа за много устройства, включително часовници, лаптопи и смартфони, вместо като просто конкурент на Android.

През август Съединените щати разшириха наложените по-рано рестрикции, за да попречат на Huawei да получи достъп до чипове без специален лиценз. В случая са обхванати и чиповете, произвеждани от чуждестранни фирми, които обаче ползват американски софтуер или технологии.

Анализатори твърдят, че мерките заплашват короната на Huawei като най-голям производител на смартфони в света – титла, която тя си спечели тази година, а бизнесът ѝ със смартфони може да изчезне напълно, ако тя не намери начин да се снабдява с полупроводници.

Ю не коментира тази тема по време на речта си днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още