IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google няма да предлага изкуствен интелект на петролни и газови фирми

Обещанието си концернът даде след нов доклад на Greenpeace

14:48 | 20.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Google обеща да спре да създава специални инструменти с изкуствен интелект, които помагат на петролни и газови компании да извличат изкопаеми горива по целия свят, предава CNBC.

Обещанието беше дадено, след като доклад на Greenpeace подчерта как Google, Microsoft и Amazon използват изкуствен интелект и сървъри, за да помагат на гиганти като Shell, BP и ExxonMobil да откриват и извличат находищата на петрол и газ от земята.

“Въпреки че Google все още има няколко договора с петролни и газови фирми, ние приветстваме индикацията от Google, че повече няма предоставя персонализирани решения за добив на петрол и газ“, коментира Елизабет Жардим от Greenpeace USA.

Говорител на Google не е открит от CNBC веднага за коментар.

„Въпреки ангажиментите на най-големите облачни компании да адресират въпроса с климатичните промени, Microsoft, Google и Amazon са свързвани с някои от най-замърсяващите петролни компании с изричната цел да се извличат повече петрол и газ от земята и да достигат до пазара по-бързо и по-евтино“, посочва докладът на Greenpeace.

Google има репутацията на една от най-зелените големи технологични фирми в света. За разлика от други технологични гиганти, тя е въглеродно неутрална от 2007 г. и използва стратегии, като купуването на възобновяема енергия, за да отговори на потреблението си на невъзобновяема.

Amazon обеща да стане въглеродно неутрална до 2040 г., а Microsoft – въглеродно негативна до 2030 г.

Докладът, наречен „Как големите технологични компании помагат на големите петролни играчи да печелят от разрушаването на климата“, определя Microsoft като технологичния гигант с най-много договори с петролни и газови компании. В текста се твърди, че тя „предлага решения с изкуствен интелект за всички фази на производство на петрол“.

Microsoft отговори на доклада в публикация в блога си, посочвайки, че е насърчена от нарастващия брой ангажименти в енергийния сектор за преминаване към по-чиста енергия и намаляване на въглеродните емисии.

„Съгласни сме, че светът е изправен пред спешен проблем с въглеродните емисии и всички ние трябва да направим повече и да действаме по-бързо, за да достигнем бъдеще с нулеви въглеродни емисии“, пише Microsoft. „Реалността е такава, че в момента енергията на света идва от изкопаеми горива, а с подобряването на жизнения стандарт, светът ще се нуждае от още повече енергия. Това прави реализирането на нулево въглеродно бъдеще един от най-сложните преходи в човешката история".

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още