IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобиха Apple за нарочно забавяне на стари модели iPhone

Наказанието е наложено от френски регулатор

09:40 | 09.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Американската технологична компания Apple е глобена 25 млн. евро за умишлено забавяне на по-старите модели iPhone без да уведомява за това потребителите, съобщава BBC. 

Глобата е наложена от френският регулатор DGCCRF, който отговаря за конкуренцията и измамите, като според него потребителите не са били предупредени за случващото се. 

През 2017 г. Apple потвърди, че е забавяла някои модели iPhone, но твърди, че го е правила, само за да “удължи живота” на устройствата. 

В изявление компанията посочва, че е решила въпроса с регулатора. 

Много потребители отдавна подозират, че Apple забавя по-старите бройки iPhone, за да насърчи потребителите да си купят по-новите модели. През 2017 г. гигантът наистина потвърди, че забавя устройства, но не и за да кара хората да купуват други. По думите му литиево-йонните батерии на старите устройства не успяват да отговорят на текущото потребление, тъй като остаряват с времето. 

Това може да доведе до изненадващо спиране на работата на смартфона, за да се защитят електронните му компоненти. 

В крайна сметка Apple пусна софтуерен ъпдейт за iPhone 6, iPhone 6s и iPhone SE, който подобри представянето на батерията. 

Практиката беше потвърдена, след като потребител сподели в Reddit тестове за представяне на устройство, предполагащи, че iPhone 6S се е забавил значително с времето, но изведнъж е започнал да работи по-бързо след смяна на батерията. 

Френският регулатор твърди, че собствениците на iPhone “не са били информирани, че инсталирането на ъпдейти на iOS (10.2.1 и 11.2) може да забави устройствата”. 

Като част от споразумението Apple трябва да добави обяснение на френскоезичния си уебсайт, което да държи активно в продължение на месец.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още