IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще разследва Apple по жалба на Spotify

Apple е „както играч, така и съдия", твърди главният юрист на Spotify Хорасио Гутиерес

17:55 | 06.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

До няколко седмици Европейският съюз ще започне официално разследване срещу американската корпорация Apple за възможно нарушаване на европейското антимонополно законодателство в сферата на аудио стрийминга след оплакване на платформата Spotify, съобщиха днес Financial Times и Ройтерс.

През март Spotify, един от лидерите в стрийминга, е подал официално оплакване пред ЕС с твърдение, че Apple действа незаконно и злоупотребява с доминиращата си позиция на музикалния пазар чрез своята услуга Apple Music, посочва изданието. По думите на главния изпълнителен директор на платформата Даниел Ек продължителната борба на компанията с Apple е станала "несъстоятелна". Той предупреди също, че на Spotify може да се наложи да повиши цените на услугите си. 

Spotify трябваше да предложи своята премиум версия в App Stores за 12,99 евро вместо обичайните 9,99 евро, докато Apple може да предложи музикалното си приложение навсякъде за 9,99 евро. Междувременно премиум абонамента на Spotify вече не може да се сключва на iPhone.

Apple е „както играч, така и съдия", твърди главният юрист на Spotify Хорасио Гутиерес. Той призова ЕК да осигури лоялна конкуренция в App Store. За тази цел органът трябва да забрани на Apple да принуждава други доставчици да използват платежната ѝ система за покупки в приложението. Google, която поддържа подобен магазин за приложения и музикална услуга, позволява и други платежни системи.

Комисията може да изиска от компаниите да променят своите бизнес практики, ако ненужно ограничават конкуренцията. Възможни са и глоби до десет процента от годишния оборот.

След разглеждане на жалбата и разпитване на клиенти, конкуренти и други пазарни участници "комисията по конкуренция на ЕС е решила да започне официално антимонополно разследване на действията на Apple", информира FT, позовавайки се на източници. Ако вината на концерна бъде призната, максималната глоба може да достигне 10 процента от приходите му.

Това не е първият път, когато Apple влиза в конфликт с органа за конкуренцията. Комисарят на ЕС Маргрете Вестагер осъди американската група през 2017 г. да плати в Ирландия 13 млрд. евро заради неплатени данъци. Придобиването на услугата за разпознаване на музика Shazam беше старателно разгледано от ЕК, но тя в края на краищата даде зелена светлина за сделката.

Досега американският гигант успяваше да избегне процедури за злоупотреба с пазарната си мощ - за разлика от конкурента Google, на който вече бяха наложени глоби за над 8 млрд. евро. Комисията също така започна предварително разследване срещу онлайн търговеца на дребно Amazon по подозрение за санкциониране на доставчици от трети страни на своята платформа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още