IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две компании обвиняват Apple в кражба на търговски тайни в полза на Apple Watch

Masimo Corp. и Cercacor Laboratories са се обърнали към съда

12:15 | 10.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Apple е обвинена в кражбата на търговски тайни и неправомерно ползване на изобретения на Masimo Corp., свързани със следенето на здравето от Apple Watch, пише Bloomberg.

Masimo, която разработва технология за обработка на сигнали при мониторинг на здравни показатели, и друга нейна компания - Cercacor Laboratories, са подали жалба срещу Apple, в която посочват, че тя е получила секретна информация под прикритието на работни отношения, а след това е наела ключови техни служители включително Майкъл О’Райли, който стана вицепрезидент на Apple, отговарящ за здравните технологии.

Бизнес сегментът, който включва Apple Watch, Apple TV и слушалките Beats, е най-бързо растящата категория на Apple и генерира над 25 млрд. долара приходи от продажби през фискалната година, която приключи през септември.

Masimo и Cercacor твърдят, че тяхната технология за неинвазивен мониторинг е от съществено значение за Apple по отношение преодоляване проблемите с представянето на часовника. Производителят на iPhone е обвинен, че е нарушил патенти, свързани с начините на измерване нивата на кислород в кръвта и сърдечния ритъм чрез използването на светлинни излъчватели и детектори.

Компаниите ищци настояват за издаването на заповеди, които ще забранят бъдещата употреба на тези патентовани изобретения в Apple Watch 4 и 5, връщането на конфиденциална информация и неуточенени щети.

От Apple не са коментирали веднага въпроса.

Компанията се е свързала с Masimo през 2013 г. и е поискала да се срещнат с идеята за потенциално партньорство, твърди жалбата, заведена във федералния съд в Санта Ана, Калифорния. От Apple са заявили, че е искат “да разбере повече за технологията на Masimo за потенциалното ѝ интегриране в продукти на Apple”, посочват от Masimo.

След, според Masimo, няколко продуктивни срещи, Apple обаче наема О’Райли, който по това време е главен медицински директор на Masimo и е имал достъп до “изключително чувствителна информация”, гласи жалбата.

През следващата година Apple наема и Марсело Ламего, който е бил главен технологичен директор на Cercacor и бивш представител на научния екип на Masimo. Ламего е имал “неограничен достъп” до конфиденциална техническа информация, а скоро след като идва в Apple, започва да подава патентни заявки за неща, които е научил в другите две компании. Apple е знаела, че получава конфиденциална информация от двамата мъже, посочват ищците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още