IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директор на Apple: Новата функция за снимките няма да засегне неприкосновеността

Крейг Федефири твърди, че софтуерът няма да има достъп до изображенията на iPhone

20:31 | 13.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Директор от висшия мениджмънт на Apple защити новия софтуер на компанията, насочен срещу детската порнография, след като плановете на технологичния гигант породиха опасения за отслабване на неприкосновеността на iPhone. Сега той разкри повече подробности как точно ще се случва защитата от злоупотреби, пише Wall Street Journal.

Крейг Федериги, старши вицепрезидент на Apple по софтуерното инженерство, подчерта в интервю, че новата система ще бъде проверявана. Той призна, че технологичният гигант се е сблъскал с трудности при представянето на два нови инструмента миналата седмица. Единият от тях цели идентифицирането на сексуални изображения на деца, съхранявани в облака на компанията, а вторият ще позволи на родителите да следят по-лесно какви изображения се споделят от техните деца в чатове.

„Наистина е ясно, че много от съобщенията бяха объркани, що се отнася до начина, по който нещата бяха разбрани“, коментира Федериги. „Надяваме се това да стане малко по-ясно за всички, защото сме много положително настроени и уверени в това, което правим“.

Производителят на iPhone си изгради репутация на защитник на поверителността на потребителите. Компанията описа новите инструменти като начин да продължи тези усилия, като същевременно защитава децата. Apple и други технологични компании са под натиск от правителства по целия свят да осигурят по-добър достъп до потребителски данни, за да се изкоренят незаконната детска порнография.

Въпреки че новите усилия на Apple бяха похвалени от някои, компанията се изправи и пред доста критики. Директор на чат услугата на Facebook – WhatsApp, както и други, в това число Едуард Сноудън, определиха подхода на Apple като лош за поверителността. Всеобщото притеснение е дали Apple може да използва софтуер, който открива незаконни материали, без от системата да се възползват други, включително правителства, които настояват за достъп до повече поверителна информация. Apple категорично отхвърли това твърдение, а Федериги заяви, че софтуерът ще бъде защитен от „множество нива на одит“.

„Ние, които смятаме, че сме абсолютно водещи по отношение на опазването на неприкосновеността на личния живот, виждаме това, което правим тук, като най-развита неприкосновеност, позволяваща един по-личен свят“, коментира директорът.

Един от инструментите, обявени миналата седмица, който ще излезе по-късно тази година, сигнализира, когато някой качи известна детска порнография в облачната услуга за съхранение на компанията, известна като iCloud. За разлика от други облачни доставчици, Apple не сканира всичко в онлайн акаунтите на потребителите. Вместо това е измислила начин да идентифицира изображенията на iPhone, които съвпадат с база данни от известни незаконни изображения.

Ако потребителят никога не качи снимките в iCloud, тогава Apple няма да бъде предупредена. Ако достатъчно от проблемни изображения бъдат качени в iCloud, системата известява компания и след това Apple проверява конкретните снимки, за да се увери, че са в нарушение, преди да ги докладва на Националния център за изчезнали и експлоатирани деца, който служи като център за сигнали за насилие над деца.

„Ако и само ако достигнете праг от нещо от порядъка на 30 известни детски порнографски изображения, само тогава Apple ще знае нещо за вашия акаунт и ще знае нещо само за тези снимки, но не и за другите ви изображения“, допълва Федериги. „Няма анализ дали имате снимка на детето ви във ваната или имате порнография от друг вид. Става дума за буквално съвпадение с точните отпечатъци на известни детски порнографски изображения“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още