IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Databricks привлече 1,6 млрд. долара

Стойността на софтуерната компания достигна 38 млрд. долара

12:50 | 01.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Databricks обяви, че е набрала 1,6 млрд. долара в рамките на нов кръг на финансиране, който оценява софтуерната компания на 38 млрд. долара. Това е увеличение с 10 млрд. долара спрямо февруари, когато компанията привлече Amazon, Google и Salesforce за инвеститори в отделен кръг за 1 млрд. долара, пише CNBC.

До този момент Databricks е набрала приблизително 3,6 млрд. долара и е на път да генерира над 1 млрд. долара приходи за 2022 г., което представлява ръст със 75 на сто на годишна база.

Най-новият кръг на финансиране е воден от фонда Counterpoint Global на Morgan Stanley и включва нови инвеститори като Baillie Gifford и базираната в Ню Йорк ClearBridge Investment. Досегашни инвеститори като BlackRock, Andreessen Horowitz, Tiger Global Management, T. Rowe Price Associates и Fidelity Investments също са се включили.

Databricks стана известна, защото помогна на компании да внедрят версия на Apache Spark – алтернатива на технологията Hadoop за съхранение на много различни видове данни в огромни количества. Същевременно Databricks помага на огранизации като Comcast, Shell, Expedia и Regeneron да внедряват модели с изкуствен интелект. Тя твърди, че обслужва над 5 хил. такива клиента в 19 държави.

Компанията твърди, че ще използва новото финансиране за своя проект с отворен код, наречен Data Lakehouse. Той позволява на компаниите да трансформират разхвърляните си данни в хранилища с висококачествени данни, като по този начин ускоряват инициативите, свързани с машинно обучение.

„Тази нова инвестиция е отражение на бързото приемане и невероятното търсене от клиенти, което наблюдаваме... и подчертава доверието на индустрията и инвеститорите в нашата визия“, коментира главният изпънителен директор Али Годси. „Това бележи нова вълнуваща глава за нас, която ще ни позволи да ускорим темповете си на иновации и да инвестираме допълнително в успеха на организациите, движени от данните“.

За да подкрепи ускоряването на развитието на технологията, по която работи, Databricks ще привлече и бившия директор на Salesforce Анди Кофойд. Той ще заеме поста президент на глобалните операции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още