IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco трябва да плати почти 1,9 млрд. долара за патентни нарушения

Компанията е осъдена от Centripetal Network за неправомерно ползване на четири патента

10:12 | 07.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американски съдия нареди на Cisco Systems да плати близо 1,9 млрд. долара на компания от Вирджиния, която я обвини в копиране на патентите ѝ за киберсигурност, предава Ройтерс.

След едномесечно съдебно разглеждане на казуса, без провеждането на съдебни заседания, американският окръжен съдия Хенри Морган в Норфолк, Вирджиния, реши, че Cisco е нарушила четири патента, които принадлежат на Centripetal Network от Херндон, Вирджиния. Той не е установил нарушения по пети патент.

В решението, събрано на общо 167 страници, Морган твърди, че е имало несъответствия в доказателствата на Cisco и собствените ѝ технически документи, а тези, които Centripetal е предоставила, са доказали, че тя е права.

Cisco трябва да плати 1,89 млрд. долара, което включва 755,8 млн. долара реални щети, понесени от частната Centripetal, умножени по 2,5, за да отразят „умишленото и грубо“ поведение на Cisco, плюс лихва.

„Cisco не предостави никаква обективна защита по време на процеса“ по отношение на четирите патента, пише Морган.

„Проблемната функционалност е била добавена към продуктите, включени в обвинението, а това е довело до значително увеличение на продажбите на Cisco...“, допълва съдията.

Cisco заяви, че е разочарована от решението „предвид съществените доказателства“, че не е нарушила патентите, а нововъведенията ѝ предшестват въпросните патенти с много години. Компанията планира да обжалва решението.

За последната фискална година Cisco отчете 11,2 млрд. долара нетна печалба при 49,3 млрд. долара приходи.

Centripetal е основана през 2009 г. и се фокусира върху използването на софтуер за засичане на заплахи и firewall хардуер за защита на кибермрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още