IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия прие либерално законодателство за споделените пътувания

Страната е вторият по големина пазар за Uber

10:28 | 01.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бразилски шофьори на&nbsp;Uber празнуват новите текстове. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бразилски шофьори на Uber празнуват новите текстове. Снимка: Ройтерс

Сенатът на Бразилия одобри по-либерална версия на горещо оспорвания законопроект за регулиране на автомобилни услуги като тези на Uber Technologies Inc във вторник, след като главният изпълнителен директор на американската компания предупреди, че подобно строго законодателство може да направи бизнеса нефункциониращ в страната.

Дара Косровшахи, който проведе разговори с висши бразилски политици в столицата Бразилия, призова сенаторите да премахнат правилата в предложеното законодателство, които биха изисквали шофьорите на Uber да бъдат лицензирани в местните общини като таксита и да използват собствени автомобили.

Uber каза, че ако законопроектът бъде одобрен в първоначалната му форма, това би подкопало способността ѝ да работи в Бразилия, втория по големина пазар, като го направи твърде скъп и бюрократичен за много от неговите водачи. 

Това би навредило и на средствата за препитание на около 500 хил. души, работещи с приложението в най-голямата икономика на Латинска Америка, показват данни на стартъпа.

След призива от страна на Косровшахи за по-широк диалог и по-разумно регулиране сенаторите се съгласиха на измененията, при които отпадат изискванията шофьорите да притежават колите си и да имат червени регистрационни табели, използвани от такситата.

Законодателите обаче запазиха правила, които принуждават шофьорите да бъдат обект на лицензиране, данъци и други правила от местните власти. Законопроектът трябва да се върне в долната камара за окончателно одобрение.

Регулаторните мерки в Бразилия идват на фона на други проблеми за стартъпа, след като властите в Лондон решиха да не подновят лиценза му за дейност през миналия месец, като същевременно подчертават правните заплахи, които се отразяват на бързо развиващите се чуждестранни операции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още