IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Биодит" може да стане първият емитент от Пазара за растеж

Процедурата е значително по-улеснена от тази за листване на фондовата борса с одобрение на проспект, твърди изпълнителният директор Юлиан Софрониев

14:29 | 10.02.20 г.
"Биодит" може да стане първият емитент от Пазара за растеж


Мениджмънтът на българския технологичен стартъп „Биодит“ е осъзнал с течение на времето, че правилното място за него е „Пазарът за растеж за малки и средни предприятия“ на Българска фондова борса (BEAM).

„Надяваме се да сме първата компания, която ще излезе на този сегмент“, заяви Юлиан Софрониев, главен изпълнителен директор на „Биодит“ АД, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria

„Всяко малко и средно предприятие в България в момента може да кандидатства да стане публично на BEAM пазара. Това може да стане както с пускане на нови акции и набиране на капитал, така и чрез продажба на съществуващи акции. Към настоящия момент прагът за набиране на капитал е 1 млн. евро, но се водят разговори той да бъде увеличен, тъй като в Европа максималният праг е 8 млн. евро“.

По думите на Софрониев процедурата е значително по-улеснена от тази за листване на фондовата борса с одобрение на проспект.

По отношение на това, че Комисията за финансов надзор не одобри проспекта Биодит АД, въпреки че дружеството го преработи няколко пъти, гостът коментира, че експертите на КФН не са приели оценката върху технологията и патентите на компанията. „Ние сме първата подобна компания, като това плюс други фактори оказаха ефект върху решението“, обясни още Юлиан Софрониев.

Той каза, че основната цел на набирането на капитал за компанията е експанзия на чужди пазари, като развитието в Испания си остава основният приоритет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още