IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple загуби важна съдебна бита срещу фирма за „виртуален iPhone”

Според концерна Corellium LLC копира операционната система, графичния потребителски интерфейс и други аспекти на устройствата без разрешение

11:55 | 30.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският технологичен производител Apple Inc. загуби съдебния си спор за авторски права срещу компания от Флорида, която произвежда „виртуални iPhone-и“, използвани от изследователите по сигурността, за да тестват за уязвимости на своята система.

Apple твърди, че Corellium LLC копира операционната система, графичния потребителски интерфейс и други аспекти на устройствата без разрешение. Концернът на Тим Кук обвини Corellium, че е действал под прикритието, че помага да се открият грешки в операционната система на iPhone, но след това е продавал информацията „на свободния пазар на офериращия с най-висока цена“, предава Bloomberg.

Действията на Corellium попаднаха в изключение от закона за авторското право, тъй като той „създава нова виртуална платформа за iOS и добавя възможности, които не са налични на iOS устройствата на Apple“, постанови във вторник съдията от окръжния съд Родни Смит в Уест Палм Бийч. Това, че Corellium продава своя продукт, „не подкопава защитата му за честна употреба, особено като се има предвид обществената полза от продукта“.

Apple има „програма за възнаграждения“, където поощрява така наречените бели хакери, които откриват недостатъци в нейната система. Базираната в Купертино, Калифорния, компания твърди, че продуктът на Corellium e много повече от това. Според Corellium тя оценява потенциалните си клиенти (които наддават за продукта ѝ) и е отхвърлила някои.

Corellium заяви, че нейните клиенти са държавни агенции, финансови институции и изследователи в областта на сигурността. Същевременно фирмата обвини Apple, че се опитва да контролира изследванията по сигурността, за да ограничи онова, което обществеността научава за уязвимостите. Apple е водила преговори за закупуване на компанията, но двете страни не са могли да се договорят за цена, пояснява съдията Смит. Apple завежда делото година по-късно.

Виртуалният продукт на Corellium се използва на настолен компютър и не може да осъществява телефонни обаждания, да изпраща текстови съобщения, да предоставя достъп до iTunes или да прави каквото и да е от другите неща, които iPhone може.

Има доказателства в подкрепа на позицията на Corellium, че нейният продукт е предназначен за проучване на сигурността и, както Apple признава, може да се използва за проучване на сигурността, каза съдията. „Освен това самата Apple би използвала продукта за вътрешно тестване, ако успешно беше придобила компанията“, казва още той.

Apple твърди, че случаят е подобен на спора за милиарди долари между Oracle Corp. и подразделението на Alphabet Inc. Google, в рамките на който апелативен съд отхвърля аргументите на Google, че има право да копира кода на Oracle за включване в операционната система Android. Сега делото е пред Върховния съд.

Съдия Смит твърди, че те не са сравними - Corellium преобразува iOS и добавя ново съдържание и не е пряк конкурент. Той пояснява, че вместо това става дума за подобен казус на онзи, при който апелативен съд е постановил, че създаването от страна на Google на цифрови копия на книги и показването на фрагменти в резултатите от търсенето е честна употреба на защитени с авторски права произведения.

Съдията подчертава, че Corellium все още може да е в нарушение на Закона за авторските права, който забранява инструменти за заобикаляне на мерките за сигурност, така че на този етап той отказва да отхвърли този аспект на делото. Същевременно Смит нарежда на двете страни да представят доклади до 11 януари, за да се определи как да протича делото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още