IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple сключи сделка с по-малките разработчици на приложения

Междувременно компанията очаква решение по делото с Epic Games

11:32 | 27.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Apple се съгласи да разхлаби ограниченията на App Store за малки разработчици, сключвайки сделка, свързана с групов иск, докато производителят на iPhone очаква решение от същия съдия по отделен спор за App Store, заведен от разработчика на Fortnite, предава Ройтерс.

Сделката включва промени в начина, по който всички разработчици могат да комуникират с клиенти – проблем, който самият съдия подчерта в казуса с Fortnite.

Но Apple запази непокътнати по-голямата част от бизнес практиките на App Store, които са оспорвани в съда. Вместо това тя се отказа само от 100 млн. долара – малка сума за компания на стойност над 2,4 трлн. долара - както и с няколко ограничения за имейл маркетинг, които според експертите по право биха били трудни за защита дори при предходното дело във Върховния съд на САЩ, което позволява на компаниите да забранят на своите бизнес партньори да насочват клиентите към алтернативни начини на плащане.

Група от по-малки софтуерни разработчици заведе делото през 2019 г., когато заяви, че Apple е нарушила антимонополните закони с практики като прибирането на до 30% комисиона. Базираната в Купертино, Калифорния, компания, заяви, че е постигнала споразумение, което обхваща американските разработчици, които са генерирали 1 млн. долара и по-малко годишно, при което разработчиците се отказват от всички твърдения, че комисионата на Apple е била твърде висока.

Apple чака решение за много по-голямото антимонополно дело, заведено от разработчика на Fortnite – Epic Games. Предложеното споразумение от четвъртък ще се нуждае от одобрението на съдия Ивон Гонзалес Роджърс от Окръжния съд на Северния окръг на Калифорния, която се очаква да произнесе решение по делото с Epic.

Като част от тазседмичната сделка, Apple твърди, че ще направи промени в App Store, включително ще удължи с три години промените, които въведе миналата година и които намаляват комисионата за по-малките разработчици до 15%.

Разработчиците отдавна могат да ползват други форми на плащане извън своите приложения, за да избягват комисионите на Apple.

Но компанията на Тим Кук запазва строгите правила срещу разработчиците, използващи информация за контакти, събрани от клиенти, регистрирани през App Store, за да дадат по-късно на тези клиенти алтернативни начини на плащане, които често са на по-ниски цени, тъй като са изключени таксите на Apple.

По-малките разработчици отдавна възразяват, че ограниченията на Apple не им позволяват да установят директни отношения с клиентите, що се отнася до разплащанията.

През май, по време на гледането на делото на Epic и Apple, Гонзалес Роджърс отправи критики към правилата на Apple, въпреки че Epic не ги е поставила в центъра на своя случай.

„Скриването на тази информация от Apple по начин, който не се отразява на потребителя, изглежда антиконкурентно“, коментира тя.

Apple заяви, че промените ще важат за всички разработчици в глобален мащаб, а не само за по-малките разработчици в САЩ, обхванати директно от споразумението. Освен това компанията ще създаде фонд от 100 млн. долара за помощ на малките разработчици.

Стив Берман, управляващ директор на Hagens Berman, която представлява разработчиците  по случая, коментира, че споразумението ще донесе „значителни подобрения“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още