IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple обмисля въвеждането на платено търсене за претъпкания App Store

Ако разработчиците платят такса, техните приложения ще излизат по-напред в резултатите от търсенето

10:24 | 15.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple Inc. е създал таен екип, който да изследва промени в App Store, включително и нова стратегия в помощ на разработчиците, за да може техните приложения да се подреждат на по-видно място, предава Bloomberg, позовавайки се на запознати с плановете източници.

Сред обсъжданите идеи е и пускането на платено търсене, по подобен на Google модел, при който компаниите ще плащат, за да може приложението им да се показва в горната част на резултатите от търсенето на базата на това, което се търси от клиентите. Така например, разработчик на дадена игра може да си плати, за да може неговата програма да се показва нагоре в резултатите, когато някой търси „футболен мач", „пъзел с думи" или „блекджек".

Платеното търсене, което Google превърна в бизнес за милиони долари, ще предостави на Apple нов начин за печелене на пари от App Store. Нарастващите маркетингови бюджети на разработчиците за приложения, като например на създателя на „Clash of Clans” Supercell Oy, са се доказали като доходоносни източници на приходи за интернет компаниите, включително за Facebook Inc. и Twitter Inc. 

Около 100 служители работят по проекта, включително и много инженери от рекламното поделение на Apple iAd, което преосмисля мащаба си, твърдят източниците, които не са поискали да бъдат идентифицирани, тъй като плановете са частни. Екипът е ръководен от вицепрезидента на Apple Тод Тереси, който ръководи и iAd.

Ако Apple прегърне тази идея, „това ще бъде огромно нещо", каза Кришна Субраманиан, съосновател на Captiv8, която помага за позиционирането на марките на пазара, използвайки социалните медии. „Всичко, което можете да направите, за да помогнете да привлечете внимание към приложението си и да получите органични сваляния, е от решаващо значение".

В допълнение към платеното търсене екипът обмисля и начини за подобряване на потребителското изживяване в App Store. Въпреки това обаче екипът работи отскоро и не е сигурно дали идеите ще се материализират наяве.
Apple отказва коментар по темата.

Самият App Store е важна част от бизнеса на базираната в Купертино, Калифорния, компания. Колкото повече софтуер свалят потребителите, толкова по-възможно е да купуват продукти на Apple, а не да преминават към такива на други производители. Успехът на магазина за приложения бе ключов фактор за превръщането на  iPhone и iPad в толкова популярни устройства. App Store бе и опората на стратегията на Тим Кук в привличане на повече приходи от онлайн услуги. В момента Apple взима около 30% от таксата на всяка една продажба в магазина, което представлява огромна част от генерираните от услуги приходи в размер на 20 млрд. долара за последната фискална година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още