IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple и Google влязоха във война и за видеоигрите

През миналата година за приложения за смартфони са похарчени около 16 млрд. долара, като 70% от тях са за игри

12:51 | 23.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Игрите са сред най-предпочитаните мобилни приложения. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Игрите са сред най-предпочитаните мобилни приложения. Снимка: архив Ройтерс

Apple и Google очевидно пренасят битката за надмощие в областта на мобилните приложения вече и в най-доходоносната част от приложенията - видеоигрите.

Двата гиганта на Силициевата долина ухажват разработчиците на игри, за да си гарантират, че популярните игри първо ще се появят на устройства, които се поддържат от съответните им операционни системи, съобщиха източници, запознати с темата и цитирани от Wall Street Journal. 

Двете компании предлагат в замяна подкрепа на маркетинга на избрани игри, като например те ще получат по-добри и предни позиции в списъците в двата онлайн магазина за приложения - App Store или Google Play.

Така например Eletronic Arts е сключила през август миналата година сделка с Apple за стартирането на играта Plants Vs. Zombies 2, продължението на хитовата игра стратегия. Групата е трябвало непрекъснато да рекламира играта в App Store, твърдят информаторите. В замяна на това EA е предоставил на Apple изключителните права за заглавието в продължение на два месеца. Версията за Android на Google на софтуера се появи едва през октомври.

Подобно нещо се случи и с наследника на популярния пъзел Cut the Rope, който излезе на пазара през декември. Производителят Zeptolab е сключил с Apple договор за изключителни права в продължение на три месеца. Отново Apple благодари за това със съответната реклама, заяви източник, запознат с процеса. Android версията се появи на пазарите в края на март.

Apple и Google не коментират пред WSJ своите усилия за постигане на ексклузивност. При  игрите, които се играят на конзоли, това е една вече стара маркетингова стратегия, но за мобилните приложения е новост.

Борбата на пазара за игри бележи нова стъпка в надпреварата за клиенти за мобилни приложения. Преди всичко Apple се опитва по този начин да спре възхода на безплатния софтуер на Google. Емили Гриър, ръководител на сайта за онлайн игри Kongregate, смята, че сме "свидетели на надпревара във въоръжаването" за получаване на най-доброто съдържание.

„Когато хората обичат една игра, която е достъпна само на една платформа, е вероятно те да сменят платформата, която ползват", казва тя. „Обвързването на хората с една игра може да надмине почти всичко".

Apple, която с пускането на пазара на първия си iPhone през 2007 г. бързо се издига до лидер на пазара на смартфони, сега се конфронтира с нарастващите продажби на Android-базирани устройства като тези на Samsung Electronics и други производители.

Почти 80% от продадените през 2013 г. 1 млрд. смартфона използват разработения от Google софтуер, става ясно от данни на анализаторската компания IDC. Същевременно делът на Apple падна до 15 на сто.

В продължение на години Apple бе компанията, която предлагаше най-новите и добри приложения. Разработчиците твърдят, че е по-лесно да се развиват игри за IOS софтуера на Apple, тъй като той работи на по-малко на брой устройства. За разлика от него в момента има много разновидности на Android, които се предлагат за използване на широка гама от смартфони и други устройства.

Но в момента конкурентите са на равна нога. За разработчиците Android е станал интересен заради големия си пазарен дял. Нещо повече, и писането на софтуер вече става все по-лесно.

През миналата година за приложения за смартфони са били похарчени около 16 милиарда долара, сочат данни от проучване на изследователите IHS и App Annie. От тази сума на видеоигрите се падат около 70 процента, смятат двете компании. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още