IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

36 щати дават Google на съд заради предполагаеми злоупотреби с Play Store

Компанията гарантира, че разработчиците трябва да минат през магазина на Google Play, за да стигнат до потребителите, и събира „екстравагантна“ комисионна

09:03 | 08.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg 

Американският технологичен концерн Google е даден на съд от три дузини щати в иск, в който се твърди, че компанията незаконно е злоупотребила с властта си над продажбата и разпространението на приложения чрез магазина на мобилни устройства Google Play. 

Щатските прокурори заявиха в жалба, подадена във сряда във федералния съд в Сан Франциско, че Google използва антиконкурентни тактики, за да предотврати конкуренцията и да гарантира, че разработчиците нямат друг избор, освен да преминат през магазина на Google Play, за да достигнат до потребителите. След това събира „екстравагантна“ комисионна в размер на до 30% при покупки на приложения, казват щатите. 

Google беше обвинен, че е платил на Samsung Electronics Co., най-големият производител на телефони с операционната система Android, за да гарантира, че корейската компания няма да разработи собствен конкурентен магазин за приложения. Освен това, след като производителят на Fortnite Epic Games Inc. започна да разпространява своето приложение извън магазина на Google, Google бил „изкупил“ разработчиците, за да ги разубеди да направят същото, се твърди в жалбата. Подробностите за тези изплащания са „забелени“ в жалбата.

Компанията заяви, че съдебният иск „е неправилен“, като ограничава дефиницията на пазара на приложения до устройства с Android и игнорира, че Google се конкурира с Apple Inc. за разработчиците и потребителите.

„Ние не налагаме същите ограничения като другите мобилни операционни системи“, казва Уилсън Уайт, старши директор на Google за публичната политика, в публикация в блог. „Така че е странно, че група щатски прокурори избраха да заведат дело, атакуващо система, която осигурява по-голяма откритост и избор от останалите“. 

Водещ щат в колективния иск е Ню Йорк, заедно с Юта, Северна Каролина и Тенеси. 

„Google служи като портиер за интернет в продължение на много години, но напоследък се превърна и в портиер на нашите цифрови устройства - в резултат на това всички ние плащаме повече за софтуера, който използваме всеки ден“, заяви в изявление прокурорът на Ню Йорк Летисия Джеймс.

Жалбата, подадена от 36 щата и окръг Колумбия, бележи началото на нова атака на правителствените служители в САЩ срещу бизнес практиките на търсачката. Министерството на правосъдието и група щати подадоха отделни жалби за бизнеса на Google за търсене през миналата година, докато друга щатска коалиция съди концерна за бизнеса му с дигитални реклами. 

Щатите се нахвърлят на Google, дори след като миналата седмица федерален съдия във Вашингтон отхвърли антитръстовия иск срещу Facebook Inc. Този иск обвиняваше Facebook, че незаконно смазва конкуренцията, като е купил Instagram и WhatsApp, защото е гледал на тях като на заплахи за бизнеса си. Съдията каза, че щатите са чакали твърде дълго, за да оспорят придобиванията.

Акциите на Alphabet се обезцениха с 0,2% до 2 523,20 долара в следборсовата сесия. Акциите са добавили 44% от началото на тази година, надминавайки растежа на по-широките американски индекси. Google не е коментирала делото пред Bloomberg. 

Google и Apple са дуопол, доминиращ в икономиката на приложенията в западния свят. Компаниите са подложени на силен натиск от страна на регулаторите и някои разработчици, които се оплакват, че високите такси в магазините за приложения и сложните правила повишават разходите за потребителите. Общо 143 милиарда долара са похарчени в магазините за мобилни приложения през 2020 г., което е 20%-ен ръст спрямо предходната година, показват данни на анализаторскатакомпания App Annie.

Главният прокурор на Юта Шон Рейес заяви, че поведението на Google е довело до завишени разходи за потребителите, които са правили покупки чрез приложения. Типичният потребител може да е платил „стотици, ако не и хиляди долари повече“, каза той в изявление. „Монополът на Google е заплаха за пазара“, каза Рейес.

На изслушване в Сената през април, посветено на магазините за приложения, сенаторът Ейми Клобучар от Минесота, демократ, председател на антитръстовата комисия на Сената, обвини Apple и Google, че действат като портиери, които имат силата да решават как и дали приложенията могат да достигнат до потребители на iPhone и Android, дори когато се конкурират със собствените си услуги срещу други приложения.

Epic съди Apple и Google в отделни антитръстови дела. Случаят с Apple бе гледан от съд през май и очаква решение на съдия.

Критиците на доминиращите технологични платформи приветстваха новините за делото на щатите срещу Google.

„Огромната цена, с която Google и Apple таксуват потребители и разработчици на приложения, е възможна само поради затрудненията, които тези компании причиняват за начина, по който приложенията се доставят на мобилните телефони“, заяви Алекс Харман, защитник на политиката за конкуренция в организацията Public Citizen. „Тази злоупотреба трябва да бъде спряна“. 

Но NetChoice, организация, която представлява технологични компании, включително Google, критикува иска, като заяви, че такива дела заплашват иновациите. Потребителите не са принудени да използват устройства, задвижвани с Android, каза той. 

Google обяви през март, че намалява наполовина процента, който взема от разработчиците на приложения при продажбите през Play Store, след подобен ход на Apple. Базираната в Маунтин Вю, Калифорния, компания заяви, че намалява таксите до 15% от 30% за първите 1 милион долара приходи от продажби на приложения и покупки в приложения всяка година. След първите 1 милион долара разработчиците ще плащат типичната такса от 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още