IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta загуби важен член на Борда на директорите

Питър Тийл, един от първите инвеститори във Facebook, възнамерява да напусне позицията в гиганта и да подкрепи републиканци в междинните избори

09:40 | 08.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Питър Тийл, един от най-сериозните инвеститори на Facebook и най-дългогодишният външен за компанията член на Борда на директорите, планира да се оттегли от поста си в гиганта, съобщи компанията майка Meta Platforms Inc. в понеделник.

Тийл възнамерява да съсредоточи усилията си върху подпомагането на републикански кандидати, подкрепящи програмата на бившия президент Доналд Тръмп, на междинните избори през 2022 г., твърди Wall Street Journal, като се позовава на запознати с въпроса източници.

Тийл, мултимилиардер, който е натрупал състоянието си като един от най-големите инвеститори в рисков капитал в Силициевата долина, е член на борда на технологичната компания от 2005 г. насам. Той стана първият външен инвеститор на Facebook през август 2004 г., като придоби дял в компанията за 500 хил. долара, който му донесе стотици милиони долари печалба.

Тийл е решил, че сега е подходящият момент да напусне борда на Facebook, за да не отвлича вниманието си от компанията преди предстоящите избори, казва източник.

„Питър беше ценен член на нашия борд и аз съм му дълбоко благодарен за всичко, което направи за нашата компания - от това, че повярва в нас, когато малцина други го направиха, до това, че ми даде толкова много уроци за бизнеса, икономиката и света“ казва в изявление председателят и главен изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг.

Очаква се Тийл да се оттегли след годишната среща на акционерите на компанията, която обикновено се провежда през май.

„За мен беше привилегия да работя с един от най-великите предприемачи на нашето време", казва Тийл за Зукърбърг в изявление. „Meta ще се възползва от неговите таланти, докато той води компанията в нова ера“, допълни той.

Напускането на Тийл съвпада със засилването на натиска, с който се сблъсква Facebook на няколко фронта.

През миналата седмица цената на акциите на Meta се срина за ден с 26%, което намали пазарната оценка на 323 млрд. долара, след като компанията заяви, че очаква забавяне на растежа на приходите. Тя също така посочи инфлацията като тежест за разходите на рекламодателите и изчисли, че промените в проследяването на рекламите, наложени от Apple Inc., ще струват на гиганта 10 млрд. долара през тази година.

Считан за най-изтъкнатия консерватор в технологичната индустрия, Тийл отдавна е смятан за един от най-влиятелните членове на борда. Той неведнъж е съветвал Зукърбърг да не се поддава на обществения натиск, особено по отношение на въздействието на социалната медийна мрежа върху политиката.

Технологичният магнат се превърна в най-значимия съюзник на Тръмп в Силициевата долина по време на изборите през 2016 г. Той подпомогна кампанията на републиканеца през 2016 г. и бе съветник на Тръмп през целия му мандат.

За предстоящите междинни избори Тийл ще подкрепи Джей Ди Ванс и Блейк Мастърс, които се кандидатират за местата в Сената на САЩ, представляващи съответно Охайо и Аризона, твърди източникът на медията.

Мастърс, републиканец, който се изправя срещу сенатора от Демократическата партия Марк Кели в Аризона, е бил главен оперативен директор на Thiel Capital и е президент на фондация Thiel.

Ванс и Мастърс са водили кампании, в които са преследвали тясно възгледите на  Тръмп по теми като имиграцията и онлайн речта. Подобно на бившия президент, чиито фалшиви твърдения за измами на избиратели поставиха на изпитание много републиканци преди междинните избори, и двамата кандидати за Сената публично поставиха под въпрос честността на изборите през 2020 г., въпреки че не се появиха доказателства за широко разпространени измами.

Ванс и Мастърс също така критикуваха факта, че Зукърбърг е предоставил повече от 300 млн. долара на организации с нестопанска цел, които са подпомагали управлението на местните избори - усилие, което според тях е помогнало да се повлияе на изборите през 2020 г. в полза на президента Байдън.

Кампаниите на Ванс и Мастърс не са отговорили на исканията за коментар. Facebook е отказала да коментира темата.

Ванс е партньор в Narya, фонд за рисков капитал в ранен етап на развитие, който е инвестирал заедно с  Тийл.

Самият Тийл е обсъждал с близки до него хора възможността да подаде оставка от борда на Facebook още през 2018 г., след като отношенията му с компанията се обтегнаха след спор с колега директор относно подкрепата на Тийл за кампанията на Тръмп.

Политическият уклон на Тийл го превърна в противоречива личност във Facebook, като някои либерални критици го обвиняват за оказваш отрицателно влияние върху Зукърбърг, докато много консерватори виждат в него важен съюзник в една индустрия, която според тях отдавна клони наляво.

След оттеглянето на Тийл рисковият капиталист Марк Андрисън ще бъде най-дългогодишният член на борда. Той често е критикуван за липса на независимост от Зукърбърг.

В качеството си на председател и главен изпълнителен директор Зукърбърг контролира по-голямата част от акциите на компанията с право на глас. През последните години мнозинството от външните акционери на Meta гласуваха за разделяне на тези позиции, което компанията отхвърли.

През миналия месец компанията назначи главния изпълнителен директор на DoorDash Inc. Тони Сю в борда на директорите.

Тил стана известен в началото на 2000-те години като един от първоначалните основатели на PayPal Holdings Inc., която той ръководи като главен изпълнителен директор, докато eBay Inc. не я придобива през октомври 2002 г. за 1,5 млрд. долара. По време на работата си в платформата за електронни разплащания Тийл стана един от най-видимите членове на "PayPal мафията" - група от ранни служители, сред които бяха главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, които оттогава насам основават и инвестират в други забележителни технологични компании.

Тийл е и председател на Palantir Technologies Inc., базирана в Денвър компания, която е специализирана в създаването на софтуер, помагащ на военните и разузнавателните агенции да извличат и анализират данни в големи мащаби. Palantir стана публична през 2020 г. и има пазарна капитализация от над 25 млрд. долара.

Неотдавна той инвестира във видеоплатформата Rumble, която се позиционира като дясна алтернатива в екосистемата на социалните медии. Ванс също е инвестирал в Rumble.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ако беше важен за окмпанията, нямаше да е в борда на директорите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още