IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг се кани да посети Брюксел

Визитата му ще се състои в момент, в който ЕС обмисля как да регулира изкуствения интелект

18:06 | 29.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг планира да посети Брюксел в средата на февруари, където ще се срещне с представители на Европейския съюз (ЕС). Това става в момент, в който социалната мрежа е критикувана от антитръстовите регулатори, както и заради политиките си за опазване на личните  данни, пише Bloomberg.

Визитата на Зукърбърг в Брюксел следва скорошното посещение на главния изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай и се случва във време, в което ЕС се подготвя да разкрие в близките дни плановете си за регулация на изкуствения интелект. Лидерът на Facebook ще спре в Брюксел на път към Годишната конференция по сигурността в Мюнхен.

Зукърбърг ще се срещне с представители на властите в ЕС, за да „обсъдят рамката на новите правила и регулацията на интернет“, посочва Facebook в официално изявление по повода.

От години в белгийската столица се работи по регулацията на големите американски технологични компании, налагайки по-строги правила за опазване на данни, например, в лицето на въведения през 2018 г. закон GDPR.

Сега Facebook е изправена пред редица разследвания от национални регулатори, следящи за сигурността на личните данни. Същевременно Европейската комисия търси потенциални антитръстови проблеми, свързани с това как данните събират потребителска информация. Освен това социалната мрежа е критикувана за разпространението на дезинформация в платформата си.

Незаконно съдържание

Комисията също така подготвя правила за основните отговорности на платформите. Предложението трябва да бъде разкрито до края на годината. Правилата могат да доведат до по-голяма правна отговорност за реч на омразата и друго незаконно съдържание, публикувано в сайтове като Facebook. В резултат от мерките компаниите могат да получават глоби, ако не се справят с премахването на проблемните публикации.

Зукърбърг посети Брюксел през 2018 г., когато говори пред властите в рамките на изслушване в Европейския парламент. Тогава той се извини за провала на компанията му в опазването на данните, премахването на фалшивите новини и за позволяването на чуждестранната намеса в изборите.

През последната година той призова регулаторите по света да обявят стандарти за управление на онлайн съдържанието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още