IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг призна грешки, без да се извинява

В първия си публичен коментар след избухването на кризата директорът на Facebook очерта и конкретни стъпки, които социалната мрежа ще предприеме

08:36 | 22.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Марк Зукърбърг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Зукърбърг. Снимка: Ройтерс

В продължение на дни служителите на Facebook искаха отговори за начина, по който компанията изведнъж се превърна в плужек заради разкриването на злоупотреба с лични данни на 50 млн. потребители. Първоначално пред тях се появи юристконсултът на компанията, а после напред пристъпи и самият изпълнителен директор Марк Зукърбърг, който в постинг в социалната мрежа призна, че са допуснати грешки, ангажирайки се с корекция.

Мениджърът очерта някои конкретни стъпки, които социалната мрежа ще предприеме, за да защити потребителските данни, в първия си публичен отговор на кризата, свързана с достъпа на Cambridge Analytica до информация от платформата. 

Зукърбърг каза, че компанията ще направи три неща:

1. Ще разследва всички големи приложения, на които е било разрешено да получават данни не само на собствените си потребители, но и на приятелите на тези потребители, преди Facebook да промени политиката си през 2014 г. Компанията ще извести засегнатите потребители, ако открие проблеми.

2. Ще премахне достъпа на разработчиците до данни, в случай че някой не е използвал дадено приложение в рамките на последните 3 месеца, и ще намали вида информация, която получава приложението при вход на потребителите.

3. Ще работи над това да е сигурна, че хората разбират кой има достъп до данните им, показвайки на всеки един потребител инструмент в горната част на информационната емисия през следващия месец и улеснявайки отнемането на разрешенията.

Зукърбърг очерта и времевата рамка на събитията, които доведоха до настоящата ситуация, обяснявайки какво Facebook знае и кога е бил предоставен достъп на Cambridge Analytica до данните на 50 милиона потребители. Съоснователят на социалната мрежа също така заяви, че Facebook все още не е потвърдила независимо материалите на медиите от уикенда, с които всъщност започна кризата.

Какво още каза мениджърът вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
pioner
преди 6 години
1. Ако Зукърбърг иска да каже, че от фирмата не знаят каде си продават информацията ....2. Щял да спре достъпа до данни на разработчици за неизползваните им приложения. Е щом не работят какви дани им давате.3. Това че знам при кого ми отиват данните не означава че реално ще мога да го спра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
ert
преди 6 години
Блаженни са вярващите. Ако всичко беше нормално и не се търгуваше с данни, то компанията едва ли би била това което е. Само с реклама пак става, но е по-трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още