IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг префокусира мисията на Facebook към общностните групи

Новата мисия е да се „даде на хората силата да изградят общност и да сближат света".

08:55 | 23.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Facebook Inc Марк Зукърбърг преработи изявлението за мисията на най-голямата онлайн социална мрежа в световен мащаб, за да подчертае подкрепата за клубове по интереси, организации на гражданското общество и други общностни групи, предава Ройтерс.

Този ход идва на фона на нов натиск с който се сблъсква Facebook от по-малки конкуренти като Nextdoor и Meetup, чиито онлайн мрежи обединяват съседи и хора в съседни области с общи интереси.

Зукърбърг заяви на страницата си във Facebook в четвъртък, че новата мисия е да „се даде на хората силата да изградят общност и да сближат света".

Предишната мисия беше „да се даде на хората силата да споделят и да направят света по-отворен и свързан". Преследването на тази мисия от страна на Facebook бе критикувано през последните 12 месеца, след като мрежата се превърна в едно от основните места за разпространение на така наречените „фалшиви новини“, за които мнозина мислят, че са повлияли на президентските избори в САЩ през 2016 г. 

Зукърбърг заяви през февруари, че иска да увеличи броя на потребителите на Facebook, които са членове на онова, което наричат „много смислени“ групи. Само около 5% са членове на такива групи, каза той.

Ръководителят на Facebook, с 1,9 милиарда потребители и приходи от 27,6 млрд. долара през миналата година, беше в Чикаго в четвъртък, за да се срещне с хора, които управляват групови страници във Facebook.

„Ако това, което се опитвате да направите, е да управлявате група, която има хиляди хора, имате нужда от инструменти, за да я управлявате", каза той в интервю за CNN. Facebook иска да изгради тези инструменти, добави той.

Google на Alphabet Inc. също хоства общностни групи, както и Nextdoor и Meetup. Nextdoor, място, където съседите могат да се срещнат и да споделят новини и съвети, заяви в понеделник, че се разширява в Германия след бързия си растеж на други пазари.

Зукърбърг заяви пред CNN, че подкрепата на организации, изградени около съседи, църкви, домашни любимци и други, има по-голяма цел.

„Веднъж след като хората се обединят в тези по-малки групи, те всъщност ще растат и в края на краищата се стига до много по-големи промени в света", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още