IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг насочва "новия" Facebook към по-силна защита на данните

Компанията ще се фокусира повече върху личната комуникация и криптирането на съобщенията

09:22 | 07.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг обяви, че бъдещето на продуктовото развитие на компанията му ще бъде фокусирано върху частна, сигурна и криптирана комуникация – поразителна промяна за социална мрежа, която изгради бизнеса си на базата на откритото споделяне, предава Bloomberg.

Повече хора искат да си общуват лично или в по-малки групи онлайн, вместо в „дигиталния еквивалент на градския площад“, предоставян от Facebook и Instagram, посочи Зукърбърг в публикация в блога на компанията. За да отговори на това търсене, най-голямата социална мрежа в света ще изгради наново голяма част от функциите си, написа той, допълвайки, че по-малките групи, по-личните, временните публикации са най-бързо развиващите се области в дигиталните комуникации.

„Разбирам, че много хора не смятат, че Facebook трябва и дори, че иска да изгради такъв тип фокусирана платформа, защото в момента откровено нямаме силна репутация в изграждането на такъв тип защитаващи личното услуги, а в исторически план сме се фокусирали върху инструменти за повече отворено споделяне“, написа Зукърбърг. „Но ние многократно сме показвали, че можем да се развиваме, за да изграждаме услугите, които хората наистина искат, включително лични съобщения и Stories”.

Зукърбърг очерта стратегията като потребителски избор, включвайки фразата „хората искат“ шест пъти в публикацията в блога. Освен това се позовава на бързия растеж на личната комуникация в услугите на компанията му. Но това може да помогне на Facebook най-много в адресирането на два от основните проблеми, които стоят над компанията – потребителите и правителствата са притеснени за опазването на личната информация в социалната мрежа, а Facebook се бори и с това да спре разпространението на фалшива информация, такава, включваща насилие или е проблемна по друг начин.

В публикацията си Зукърбърг твърди, че насочването на Facebook към криптирани съобщения ще е по-сигурният подход за дисидентите и тези със спорни убеждения. Промяната също така може да създаде повече онлайн места, на които Facebook няма да може да следи съдържанието, в момент, в който криптираните и анонимните публикации в чат приложението ѝ WhatsApp вече помагат за разпалването на насилие и конфликти на места като Индия.

Зукърбърг не коментира как този ход ще повлияе на рекламния бизнес на Facebook. Промените, които включват възможност за изпращане на съобщения между различни услуги на Facebook, включително WhatsApp и Instagram, ще направят по-лесно за Facebook да слее данните от потребителските профили в различни платформи.

„Разбира се, това ще бъде опция и ще имате възможност да държите акаунтите си отделно, ако желаете“, написа още Зукърбърг.

Текстът от 3200 думи беше публикуван в момент, в който Facebook се сблъсква с остри критики заради своите практики за събиране на данни, които са разследвани от няколко правителства по света. Измина почти година, откакто се появи информацията за Cambridge Analytica – политическата консултантска компания, която ползваше данните на десетки милиони потребители на социалната мрежа.

Тези разкрития отприщиха вълна от притеснения за това как компанията събира лична информация, как я споделя с партньори и потребители, за да продава дигитална реклама. Освен това предизвика дебати относно това дали Facebook, която притежава две социални мрежи и две чат приложения, всяко от които с по над 1 млрд. потребители, заслужава по-голямo антитръстово разследване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още