IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WhatsApp все пак реши да споделя данни за потребителите

Компанията твърди, че е имало много дезинформация по случая

12:42 | 19.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Чат приложението WhatsApp на Facebook обяви, че все пак ще приложи спорната си политика за поверителността на личните данни. Освен това ще пусне банер, който ще дава допълнителна информация, предава Ройтерс.

"По-рано се сблъскахме с много дезинформация за този ъпдейт и ще продължим да работим усилено, за да изчистим всякакви обърквания", гласи съобщение, което компанията публикува в блога си.

През януари чат приложението информира потребителите си, че подготвя нова политика за поверителността, съгласно която ще споделя ограничени потребителски данни с Facebook и нейната група от фирми.

Това предизвика недоволство по света и накара редица потребители да се насочат към конкурентните приложения Telegram и Signal, както и към други. Тази реакция накара WhatsApp да отложи обновяването на политиката си до май и да уточни, че нововъведенията са фокусирани върху това потребителите да могат да си разменят съобщения с компании, като няма да засегнат личните разговори.

В Индия, където се намира най-голямата потребителска база на чат приложението, директорите на Facebook трябваше да отговарят на въпроси от властите за нуждата от промени. Това се случи само дни, след като технологичното министерство в страната призова чат платформата да се откаже от плановете си.  

В най-новата публикация в блога си WhatsApp твърди, че ще започне да напомня на потребителите да преглеждат и приемат ъпдейти, за да продължат да използват платформата за размяна на съобщения.

„Освен това включихме повече информация, за да се опитаме да адресираме притесненията, които чуваме“, гласи текстът.

Новината за WhatsApp се появи скоро, след като Facebook реши да блокира цялото новинарско съдържание в Австралия.

През последните години технологичните гиганти са обект на все повече критики заради начина, по който управляват и събират потребителска информация, особено чувствителни лични данни. Facebook е сред компаниите, които неведнъж са се изправяли пред въпроси за сигурността на данните, отправени от регулатори, правителства и потребителски организации по целия свят.

Какво означават промените в политиката на WhatsApp за потребителите и колко важна е регулацията на събирането и съхранението на потребителски данни можете да научите от интервюто с главния изпълнителен директор на Viber Джамел Агауа, което ще се излъчи на 20.02 в 19:30 ч. в предаването “Update” на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още