IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WhatsApp тества нова функция, насочена към бизнеса

Целта е потребителите да откриват по-лесно компании в платформата

17:36 | 16.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Чат услугата WhatsApp на Facebook пусна нова функция, която за първи път позволява търсенето на компании в приложението, обяви компанията пред Ройтерс.

Тестът в Сао Пауло, Бразилия, който дава на потребителите на WhatsApp да намират магазини и услуги през директория в приложението, е най-новата функция, част от опитите на Facebook да засили онлайн търговията в своите платформи.

„Това може да стане... основен начин, по който хората започват търговски процес в WhatsApp”, коментира Мат Идема, вицепрезидент по бизнес комуникациите във Facebook.

За разлика от Facebook и Instagram, WhatsApp не включва реклами в приложението си. Идема твърди, че преди това бизнесите са промотирали номерата си в WhatsApp на опаковки или уебсайтове, или използвайки реклами във Facebook, така че да насочат потребителите си към чат в услугата.

WhatsApp има все повече бизнес потребители със специализирано приложение за малки фирми и тип софтуерен интерфейс за по-големи бизнеси за свързване на техните системи, което генерира приходи.

Докато онлайн търговията продължава да процъфтява по време на пандемията от Covid-19, Facebook залага на опции за пазаруване в своите приложения. През юни Зукърбърг обяви, че функцията Shops на Facebook ще се разшири и до WhatsApp в няколко страни. През последните години WhatsApp също пусна няколко инструмента като продуктови каталози и колички за пазаруване.

WhatsApp твърди, че новият тест ще включва няколко хиляди фирми в категории като храна, търговия на дребно и местни услуги в определени квартали на Сао Пауло. Идема твърди, че Индия и Индонезия са добри кандидати за последващо разширяване на функцията.

Компанията, която се сблъска с остра реакция от потребителите заради актуализацията на поверителността и беше глобена от ирландския регулатор за защита на данните заради нарушения на поверителността, заяви, че няма да знае, нито ще съхранява местоположението при търсене или резултатите на хората в рамките на новата функция.

Идема не изключва възможността WhatsApp да включи реклами в приложението си в някакъв момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още