IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter - сам срещу всички?

С последните си ходове Джак Дорси си спечели двама мощни врагове - президентът Тръмп и шефът на Facebook Марк Зукърбърг

09:00 | 07.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Cole Burston/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cole Burston/Bloomberg

Всъщност ставаше дума само за малка бележка, която Джак Дорси сложи преди седмица под два туита от американския президент Доналд Тръмп. „Вижте фактите по темата за гласуването по пощата“, пише в корпоративния син цвят на Twitter под съобщенията на Тръмп. В тях той лъжливо заяви, че избирателите не трябва да се регистрират за гласуване по пощата.

За първи път услугата за кратки съобщения подложи изявленията на Тръмп на проверка на фактите. Този ход катапултира шефа на Twitter в мащабен дебат за истините и лъжите в социалните медии, които потенциално биха могли да навредят на бизнеса му.

Реакцията на Тръмп бе незабавна. Той обвини Twitter, че се намесва в президентските избори в САЩ и ограничава свободата на словото. Държавният главя подписа и регламент, който ограничава Twitter и други интернет компании. Макар че декретът бе подписан, той не съдържа конкретни мерки, така че не е ясно поне засега какво точно заплашва Twitter и Сие.

Ясно е обаче, че с действията си Дорси си спечели още един враг - Марк Зукърбърг. В сряда вечерта главният изпълнителен директор на Facebook даде интервюта на консервативния и приятелски настроен към Тръмп телевизионен оператор Fox News и американската борсова телевизия CNBC, в която ясно се дистанцира от Twitter.

„Не мисля, че Facebook и други интернет платформи трябва да бъдат арбитри на истината", заяви Зукърбърг за CNBC. „Политическата реч е една от най-чувствителните за всяка една демокрация и хората трябва да могат да видят какво говорят политиците“, смята той.

По този начин шефовете на двете основни социални мрежи от Силициевата долина се позиционираха един срещу друг. За разлика от традиционните медийни компании, платформите не носят отговорност за съдържанието, което потребителите публикуват там. Това на първо място прави възможен и бързият растеж на компаниите.

Тръмп обаче отдавна се опасява, че корпорациите от либералната Силициева долина му се противопоставят и предпочитат критично спрямо Тръмп съдържание. В същото време Twitter е най-важният рупор за президента, чрез който той общува директно със своите над 80 милиона последователи няколко пъти на ден.

Дорси държи на решението си. „Ще продължим да сигнализираме за невярна или противоречива информация за изборите по целия свят", каза той в Twitter. Не ставало въпрос, добавя той, за съдене на истината. По-скоро компанията му искала да се позове на допълнителна информация при противоречиви твърдения, „за да могат хората да формират собствено мнение“.

43-годишният Дорси, чието нетно състояние се оценява на малко под 5 млрд. долара, многократно затягаше правилата за „безплатното и сигурното" използване на мрежата през последните месеци, но винаги досега позволяваше на Тръмп да продължава да ги нарушава.

Евентуално вреден за бизнеса спор с американския президент би поставил изключителния предприемач под допълнителен натиск - също и сред своите инвеститори. Дорси не е просто съосновател на Twitter. Той също така основа платежната услуга Square през 2009 г., където също е изпълнителен директор.

Някои инвеститори смятат това двойно натоварване за основна слабост. През март хедж фондът Elliott Management придоби дял в Twitter и първоначално настоя Дорси да бъде уволнен от ръководната си позиция. В крайна сметка Дорси се споразумя с инвеститора, известен с агресивния си подход, и освен тояа отмени планираното си заминаване до Африка.

Първоначално той смяташе да прекара там три до шест месеца. Но натискът от Elliott, съчетан с причинената от коронавируса криза, доведе до преосмисляне. Дорси обаче сега ще се нуждае от всички свои сили, преди всичко, за да се бори с Доналд Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Petar2015
преди 3 години
Туитер не трябва да забравя за двойния стандарт. Както и за това, че политиците имат имунитет (срещу какво ли?).А от разправията между двама милиардери естествено ще спечелят борсовите спекуланти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още