IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter няма да може да разкрие исканията на властта в САЩ за наблюдение

С решението на окръжен съдия от Северна Калифорния приключва 6-годишната битка между социалната медия и Вашингтон за публичност на исканията за информация

14:51 | 18.04.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Twitter Inc няма да може да разкрие исканията за наблюдение, получени от правителството на САЩ, след като федерален съдия прие аргументите на правителството, че това вероятно ще навреди на националната сигурност, предава Ройтерс.

През 2014 г. социалната медия подаде иск срещу Министерството на правосъдието на САЩ, за да може да публикува като част от своя „Проект на доклад за прозрачност“ исканията за разкриване на информация, които е получила.

С решението на окръжния съдия от Северна Калифорния Ивон Гонсалес Роджърс, което удовлетворява искането на правителството да отхвърли делото на Twitter, приключва шестгодишната битка, посочва информационната агенция.

Съдията посочва в решението си, че удовлетворяването на иска на Twitter „би могло да доведе до тежка или непосредствена вреда за националната сигурност“.

Съдебният процес беше съпътстван от месеци на безплодни преговори с правителството и бележи ескалация в битката на интернет индустрията срещу исканията на американското правителство за разкриване на информация за потребители.

Технологичните компании искат да имат повече яснота в отношенията с американските правоприлагащи и шпионски агенции след разкритията на бившия изпълнител на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън, които очертаха дълбочината на шпионските възможности на САЩ. Ѝридическата битка на Twitter обхваща мандатите на четирима генерални адвокати на САЩ - Ерик Холдър, Лорета Линч, Джеф Сешънс и Уилям Бар.

Социалната медия не е отговорила на запитването на Ройтерс за коментар до публикуването на материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още
Финанси виж още