IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция налага рекламна забрана на Pinterest, Twitter и Periscope

Промените в регулацията в страната се превръщат във все по-голямо предизвикателство за социалните мрежи

10:35 | 19.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Турската служба за информационни и комуникационни технологии наложи рекламна забрана на Twitter, Periscope и Pinterest съгласно новия закон за социалните мрежи. Това сочи решение, публикувано в турския държавен вестник, предава Ройтерс.

Законът, който според критиците има за цел да заглуши недоволството, изисква социалните мрежи да назначат свои представители в Турция. В понеделник Facebook се присъедини към други компании и заяви, че ще назначи юридически екип в страната.

YouTube, която е собственост на Google, преди месец разкри, че е решила да има свой представител в Турция.

Решението на Анкара посочва, че рекламните забрани влизат в сила от днес. Twitter, нейното приложение за стрийминг на живо Periscope, както и Pinterest не са отговорили веднага на запитването за коментар.

Законът позволява на властите да премахват съдържание от платформи, вместо да блокират достъпа, както правеха преди. Ходът накара мнозина да се притесняват, след като все повече хора започнаха да се насочват към онлайн платформи, защото Турция започна да затяга своята хватка около медиите.

През предходните месеци Facebook, YouTube и Twitter се сблъскаха с глоби в Турция за несъобразяване със закона.

Компаниите, които не следват новите изисквания, ще бъдат наказани с намаляване на широколентовата свързаност с до 90%, което означава, че по същество достъпът до тях ще е блокиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още