IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TikTok застава в центъра на дългогодишната битка между Snap и Facebook

Китайското приложение може да изпревари Instagram, твърди лидерът на Snap Евън Шпигел

16:41 | 21.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Shiho Fukada/Bloomberg</em></p>

Снимка: Shiho Fukada/Bloomberg

Процъфтяващото приложение TikTok може да порасне повече от Instagram на Facebook, заяви главният изпълнителен директор на Snap Евън Шпигел, цитиран от CNBC.

Основателят на Snapchat сравни съдържанието в Instagram с това в платформата за кратки видеа TikTok, което набра огромна популярност сред американските младежи.

Съдържанието, базирано на талантите, в китайската TikTok “често е по-интересно от базираното на статуса съдържание“, коментира той по време на конференцията Digital Life Design в Мюнхен по повод Instagram. В отговор на въпрос дали TikTok ще изпревари Instagram, Шпигел обясни, че е „възможно“.

Snapchat има повече сходства с TikTok от Facebook, която успява да потиска растежа на приложението за кратки видеа в продължение на години като копира най-ключовите му функции. През 2016 г. пусна Stories, копие на функция на Snapchat със същото име, благодарение на което Facebook успешно привлече потребители от бързо растящата Snapchat. Във всички услуги на Facebook функцията вече се ползва от над 500 млн. активни потребители дневно, твърди компанията.

Facebook се опита по същия начин да копира и TikTok с пускането на Lasso през 2018 г. - почти идентично на TikTok приложение. Въпреки това китайското приложение показва малко сигнали за забавяне.

"Обичам TikTok”, заяви от сцената Шпигел. „Аз съм му голям фен“, посочи той.

Въпреки опитите на Facebook да копира част от функциите на TikTok, последната премина граница от 1 млрд. сваляния през 2019 г., сочат данни от SensorTower. Освен това е второто най-сваляно приложение в глобален мащаб за миналата година.

Междувременно свалянията на приложенията Facebook и Instagram са спаднали общо с 13 на сто на годишна база, сочи анализа на Bank of America от септември.

Свалянията все пак са само един от индикаторите за успеха на платформата. Instagram има над 1 млрд. месечно активни потребители в глобален мащаб, а според App Annie твърди, че TikTok е достигнала 625 млн. по света.

Snapchat не е отчитала данни за месечно активните си потребители скоро, но през октомври обяви, че те са 210 млн. дневно.

Въпреки че Instagram стои доста пред TikTok, огромният растеж на приложението в Съединените щати показва пропукване на доминацията на Facebook, а главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг забелязва това. Той критикува TikTok, че извършва цензура от името на китайското правителство. Междувременно TikTok започна да привлича служители от Facebook и други технологични компании.

Когато на 29 януари Facebook отчете финансовите си резултати за четвъртото тримесечие, компанията ще даде по-актуална информация за ръста на броя потребители в различните ѝ платформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още