IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TikTok ще се бори със заповедта на Тръмп в съда

Компанията е недоволна от факта, че правителството се намесва в преговорите между частния бизнес

08:55 | 24.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

TikTok планира да съди администрацията на Доналд Тръмп, вероятно още от тази седмица, във връзка със заповедта на президента, която забранява американски трансакции с популярното приложение за споделяне на видеа и нейната компания майка ByteDance, потвърди фирмата, цитирана от CNBC.

Съгласно заповедта на държавния глава, издадена на 6 август, всякакви трансакции с ByteDance, обект на американска юрисдикция, ще бъдат забранени за 45 дни. Пълният текст на забраната не е ясен, но дава власт на министъра на търговията да определя трансакциите, които са обект на заповедта.

Отделна заповед от 14 август дава на ByteDance срок от 90 дни, за да продаде американските операции на TikTok. Китайската компания води преговори с потенциални купувачи като Microsoft и Oracle. Заповедта от 6 август не засяга преговорите за продажбата на TikTok.

„Въпреки че категорично не сме съгласни с опасенията на администрацията, от близо година търсим възможност за конструктивно решение“, коментира говорител на TikTok. „Това, което срещнахме в замяна, е липса на надежден процес, тъй като администрацията не обръща внимание на фактите и се опитва да се включи в преговорите на частния бизнес“.

„За да се уверим, че върховенството на закона надделява, както и че нашата компания и потребителите ни се третират справедливо, нямаме избор, освен да оспорим изпълнителната заповед по юридически път“, допълва говорителят.

TikTok работи, за да се увери, че нейните служители ще продължат да взимат заплати, дори и приложението да бъде забранено в САЩ, твърди източник, запознат с въпроса. Приложението е популярно сред тинейджъри и дава възможност за качването на 60-секундни видеа.

Американските власти са притеснени, че информацията за потребителите на TikTok може да се прехвърля към комунистическото правителство на Китай, а администрацията на Тръмп засилва усилията си да премахне китайски приложения от американските мрежи във връзка с опасения за националната сигурност.

Китайският гигант Tencent, който притежава чат приложението WeChat, също беше засегната от сходна изпълнителна заповед, забраняваща американските трансакции.

В САЩ TikTok вече има над 100 млн. потребители месечно. Приложението разполага с около 800 млн. активни потребители в целия свят и е свалено над 2 млрд. пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още