IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TikTok се опитва да се дистанцира от Пекин след проблемите си в Индия

Приложението иска да покаже, че не работи за китайските власти

21:53 | 03.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

TikTok, популярното приложение за кратки видеа, иска да се дистанцира от Пекин, след като Индия го забрани заедно с десетки други китайски мобилни приложения след смъртоносен сблъсък на границата на двете страни миналия месец, предава Wall Street Journal.

В отговор на забраната, която беше наложена заради мерки за киберсигурност, новият главен изпълнителен директор на TikTok Кевин Майер заяви, че китайските власти никога не са искали данни за индийски потребители, а дори и да го направят, компанията не би им ги дала.

„Неприкосновеността на нашите потребители и сигурността и суверенитета на Индия са от огромно значение за нас“, коментира Майер в писмо, изпратено до индийските власти и разгледано от Wall Street Journal.

Базираната в Пекин Bytedance притежава TikTok. Майер, американец, който пое ръководството на компанията от 1 юни, беше привлечен от Disney, за да се заеме с глобалната експанзия на Bytedance. Анализатори на индустрията твърдят, че той може да подкрепи скорошните усилия на Bytedance да се дистанцира, и по-специално да направи това с TikTok, от китайските ѝ корени.

В писмото Майер твърди, че данните на индийските потребители се съхраняват в сървъри в Сингапур, а компанията планира да изгради център за данни и в Индия. Той посочва, че компанията има офиси и клиенти по целия свят.

Bytedance не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Във вторник Индия заяви, че ще блокира новите сваляния и ще попречи на достъпа на индийските потребители до 59 китайски приложения. Ходът беше извършен след сблъсък между китайските и индийските сили в спорната зона. Битката миналия месец взе 20 жертви сред индийските войници.

Забраната включва приложения от Alibaba Group Holding, Tencent Holdings и Bytedance и оказва натис върху най-големите технологични компании в Китай в рамките на един от най-неексплоатираните дигитални пазари в света. Индия беше най-големият пазар на Bytedance по брой потребители отвъд Китай.

Някои индийски потребители са започнали да получават съобщения за грешка и не са успели да получат достъп до TikTok и други приложения на Bytedance като Helo. Китайските технплогични компании са призовани да премахнат приложенията си от магазините за приложения на Google и Apple и да ограничат услугите си към индийските потребители, твърди представител на властите в Индия, който е пожелал да остане анонимен.

Справянето с индийската забрана е само един от големите тестове пред управлението на Майер, който за краткото време откакто е начело се сблъсква с въпроси като вълната от политическо съдържание, свързана с протестите Black Lives Matter в САЩ. Освен това TikTok е обект на преглед от американските власти във връзка с националната сигурност, след като сенатори изразиха опасенията си за цензуриране на съдържание, за да се задоволят желанията на Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още