IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TikTok поиска съдия да блокира спирането на свалянията ѝ в САЩ

Китайското приложение твърди, че действията на американското правителство са политически мотивирани

10:09 | 24.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

TikTok е призовала американски съдия да блокира заповедта на администрацията на Доналд Тръмп, която от неделя ще изисква Apple и Google да премахнат приложението за кратки видеа за нови сваляния, предава Ройтерс.

Федерален съдия в Сан Франциско в събота издаде предварителна заповед, блокираща влизането в сила на подобна заповед  на Министерство на търговията, която влиза в сила от неделя и е насочена срещу приложението WeChat на Tencent Holdings.

Американските власти изразиха сериозна загриженост, че личните данни на около 100 млн. американци, които използват приложението, се предават на правителството на Комунистическата партия в Китай.

В събота Министерството на търговията обяви едноседмично забавяне на заповедта за TikTok, а като причина посочи „скорошните положителни развития“ в преговорите за съдбата на американските ѝ операции.

TikTok твърди, че ограниченията „не са мотивирани от истинска загриженост за националната сигурност, а по-скоро от политически съображения, свързани с предстоящите избори“.

Приложението заяви, че, ако заповедта не бъде блокирана „стотици милиони американци, които все още не са свалили TikTok, ще останат извън тази голяма и разнообразна онлайн общност – шест седмици преди националните избори“.

В понеделник китайският собственик на TikTok – ByteDance, обясни, че ще притежава 80% от TikTok Global, новосъздадена американска компания, която ще държи повечето от операциите на фирмата по света. ByteDance допълни, че TikTok Global ще бъде нейно дъщерно дружество.

Oracle и Walmart постигнаха споразумение да вземат дялове от TikTok, съответно от 12,5% и 7,5%. В понеделник Oracle коментира, че собствеността на ByteDance в TikTok ще бъде разпределена на инвеститорите в ByteDance, както и че базираната в Пекин фирма няма да има дял в TikTok Global.

В събота ByteDance, Walmart и Oracle обявиха, че са сключили сделка, която ще позволи на TikTok да продължи да оперира в Съединените щати, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че е благословил сделката.

Припомняме, че на 14 август Тръмп подписа заповед, даваща на ByteDance 90 дни, за да се откаже от собствеността на TikTok.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още