IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TikTok обеща да влезе в битката с фалшивите новини

Еврокомисар Тиери Бретон е поканил компанията да подпише кодекса за поведение в ЕС

11:17 | 10.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Новият главен изпълнителен директор на китайското видео приложение TikTok Кевин Майер е казал на еврокомисаря  по дигиталните въпроси Тиери Бретон, че възнамерява да играе активна роля в борбата с дезинформацията, посочва високопоставен представител на Европейския съюз (ЕС). Това се случва докато Бретон притиска технологичните гиганти да положат повече усилия за справяне с фалшивите новини, предава Ройтерс.

През последните два месеца Бретон проведе видео разговори с главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай, главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук и колегата му от Twitter Джак Дорси, за да промотира кампанията си срещу фалшивите новини и други проблеми.

TikTok, която е собственост на китайската компания ByteDance, позволява на потребителите да създават кратки видеа. Тя се радваше на бум на популярността по време на кризата с Covid-19, а наскоро беше засегната от жалби, свързани със сигурността на данните и опасения, че има твърде близки връзки с Пекин.

Майер, който преди това беше във висшия мениджмънт на Walt Disney, напусна американския гигант в развлеченията и тематичните паркове и миналия месец стана главен изпълнителен директор на TikTok.

“Добър разговор с Кевин Майер, главният изпълнителен директор на TikTok. Забавлявайки милиони хора, TikTok има роля в борбата с дезинформацията“, коментира Бретон в туит след разговора си с Майер.

Бретон е поканил TikTok да се присъедини към кодекса за поведение на Европейския съюз, коментира представителят на ЕС, който няма право да коментира публично въпроса.

Членовете, подписали доброволния кодекс, включват Google, Facebook, Twitter и Mozilla. Те подписаха още през октомври 2018 г. с идеята да се борят с фалшивите новини в техните платформи.

„Бретон очаква онлайн платформите като цяло и TikTok в частност да бъдат партньор в борбата с дезинформацията“, допълва източникът.

По думите му Майер е обещал да действа отговорно и да адресира проблемите, свързани със зловредно и незаконно съдържание, включително да предприеме допълнителни мерки в борбата с дезинформацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още