IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телефонните номера на 420 млн. потребители на Facebook – в мрежата

​Социалната медия твърди, че данните са стари и няма доказателства, че акаунтите са били хакнати

09:45 | 05.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Една услуга, която беше премахната от Facebook като част от решаването на скандала с Cambridge Analytica през миналата година, донесе нови сериозни проблеми на компанията. Оказва се, че милиони телефонни номера на потребители на Facebook са били открити в незащитена онлайн база данни.

Телефонните номера на около 420 милиона потребители на Facebook са били достъпни в мрежата. Изглежда базата данни е съставена от публично достъпна информация. Засега не е ясно кой я е създал и качил. Facebook заяви в сряда, че става дума за стари данни. Изглежда са били събрани, преди миналата година онлайн мрежата да премахне възможността за намиране на познати в социалната медия, използвайки техните телефонни номера. Facebook няма доказателства, че акаунти са били хакнати.

Файлът с телефонните номера е бил открил от изследовател по сигурността на информационните технологии, предава технологичният сайт TechCrunch. Той е бил достъпен в нешифрован вариант, а междувременно -  премахнат. Сред телефонните номера са тези на 133 милиона потребители на Facebook от САЩ. Около 18 млн. номера са били на потребители от Великобритания, а около 50 млн. - на такива от Виетнам. Всеки запис съдържа уникален потребителски идентификационен номер на Facebook и телефонния номер, посочен в акаунта. Идентификационният номер на Facebook за потребителя обикновено е дълъг, уникален и публичен номер, свързан с неговия акаунт, който може лесно да се използва за откриване на потребителското име на профила. Но телефонните номера не са публично видими повече от година, откакто Facebook ограничи достъпа до телефонните номера на потребителите.  Опасността при такива данни е, че онлайн престъпници биха могли да ги използват за нулиране на паролите за акаунти и за кражба на профилите.

През април 2018 г. Facebook вече призна, че е било злоупотребявано с търсенето на приятели по телефонни номера и премахна функцията. 

Това е поредният пропуск в сигурността, свързан с данни във Facebook, след поредица от инциденти, следващи скандала с Cambridge Analytica, при който компанията от Великобритания получи нерегламентиран достъп до данни на над 80 милиона профила, за да ѝ се помогне да идентифицира колебаещите се избиратели на президентските избори през 2016 г. в САЩ. 

Оттогава компанията се сблъска с няколко инцидента с изтичане на данни, включително в Instagram, за който наскоро призна, че данните на профилите са били масово изтегляни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още