IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалните мрежи засилиха политиката си срещу споделяно от талибани съдържание

WhatsApp е блокирала създадена в неделя от талибаните „гореща линия“ за оплакване от насилие, за Facebook талибаните са терористична група

09:30 | 18.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

През последните часове компаниите за социални медии са изправени пред сериозните въпроси как биха се справили с талибаните, които бързо получиха контрол над Афганистан.

Услугата са споделяне на видео съдържание YouTube на Alphabet Inc заяви във вторник, че има дългогодишна политика за недопускане на акаунти, за които се смята, че се управляват от талибаните.

Завръщането на талибаните на власт за първи път от 20 години породи опасения за репресии срещу свободата на словото и правата на човека, особено правата на жените, и опасения, че страната може отново да се превърне в гореща точка за глобалния тероризъм.

Financial Times съобщи, че услугата за съобщения WhatsApp на Facebook Inc е затворила телефонна линия, създадена с цел афганистанците да могат да се свързват с талибаните, създадена от групата, след като пое контрола над Кабул в неделя. 

Говорител на WhatsApp отказа да коментира темата, но заяви, че услугата е задължена от американските закони за санкции да забрани акаунти, които изглежда се представят като официални акаунти на талибаните.

Номерът за подаване на жалби, който беше спешна гореща линия за цивилни да съобщават за насилие, грабежи или други проблеми, беше блокиран от Facebook във вторник заедно с други официални талибански канали, се казва в материала. Горещата WhatsApp линия бе рекламирана от талибаните като част от новата им култура за ненасилие.

В понеделник Facebook заяви, че определя талибаните за терористична група и забранява в своите платформи тяхното съдържание и съдържание, което се обявява в тяхна подкрепа.

Говорител на талибаните обвини Facebook в цензура по време на пресконференция във вторник, става ясно от превод на неговите коментари във видеоклип.

В понеделник YouTube отказваше да коментира пред медиите дали ще забрани комуникацията на талибаните. Но във вторник заяви, че забраната на групата е дългогодишен политика. 

Бързото превземане на Афганистан от талибаните поставя нови предизвикателства пред множество големи социални медии и платформи за съобщения за това какво и на кого трябва да бъде позволено в техните платформи.

На въпрос дали ще позволи на талибаните да управляват официални страници или акаунти на афганистанското правителство във Facebook, социалната мрежа посочи в изявление, че зачита авторитета на международната общност при вземане на решения относно признатите правителства.

Twitter Inc, която преразглежда правилата си за световните лидери в платформата, не е отговорила на искане за коментар по същия въпрос на Ройтерс.

Говорители на талибаните със стотици хиляди последователи пускаха в Twitter актуализации по време на превземането на страната. Говорител на Twitter заяви в изявление, че мрежата ще преразглежда съдържание, което може да наруши нейните правила, по-специално срещу възхваляването на насилието или манипулирането на платформата, но не отговори на въпроси дали има някакви особени ограничения за талибаните като група или как класифицира насилническите организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още