IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Snap възнамерява да изтегли дълг за 1 млрд. долара

Това ще стане с издаване на конвертируеми облигации на сегмент „Премиум“ с падеж през 2026 г.

15:30 | 07.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Snap, компанията майка на приложението за снимки Snapchat, търси свеж капитал за 1 милиард долара чрез конвертируеми облигации на сегмент „Премиум“, дължими през 2026 година. Това е по същество дълг, който може да се изплати в брой или да се превърне в собствен капитал в компанията. По този начин Snap възнамерява да покрие общите си оперативни разходи, но може и да използва парите за „закупуване на допълнителни бизнеси, продукти, услуги или технологии“.

При определени обстоятелства също така компанията може да изкупи обратно акции, но в момента няма конкретни планове, се казва в съобщението на Snap, която е публична компания от март 2017 г.

Като цяло не е рядкост дадена листната на борсата компания да набира дълг за финансиране на операции и придобивания. Netflix прави това редовно, за да получи повече пари за скъпото производство на ново съдържание. Въпреки това пазарът прие недобре новината за Snap и книжата поевтиняха с около 1 на сто до 16,29 долара за акция.

От известно време бе ясно, че Snap трябва да набере свеж капитал. През последните две години и половина компанията изразходва 1,78 милиарда долара, въпреки че изгарянето на пари рязко спадна през първата половина на тази година в сравнение с миналата година. Към 30 юни компанията разполага с 1,18 милиарда долара в брой и търгуеми ценни книжа. Но доскоро акциите на Snap бяха силно подценени, което затрудни продажбата на акции. Взимането на кредит, обаче, също може да е трудно.

Но последните две тримесечия показват умерено силен растеж на потребителите и постоянно подобряваща се цена на акциите, която напоследък почти се върна към IPO цената си от 17 долара. Snap като цяло върви по положителен път по отношение на отношенията си с акционерите, а цената на акциите ѝ нарасна на фона на силен тримесечен отчет в края на юли, затваряйки над цената от IPO-то за първи път. Но очакванията на инвеститорите стават все по-високи.

Освен това Snap несъмнено се опитва да се възползва от ниските лихви. Облигациите трябва да бъдат погасени до 2026 г. Това дава време на компанията да стигне до положителен паричен поток, въпреки че разходите за лихви ще скочат.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още