IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за TikTok може да бъде обявена още във вторник

Очаква се тя да е на стойност между 20 и 30 млрд. долара, пише CNBC

18:37 | 31.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

TikTok е избрала кой да придобие бизнеса ѝ в САЩ, Нова Зеландия и Австралия и може да обяви сделката още утре, твърдят източници на CNBC, запознати с въпроса.

Microsoft (в партньорство с Walmart) и Oracle са основните претенденти. Очаква се стойността на сделката да е в диапазона 20 до 30 млрд. долара, писа CNBC миналата седмица.

И все пак, дори TikTok да избрала купувач, споразумението може да бъде забавено или възпрепятствано от китайското правителство, което в петък обнови експортния си списък, за да включи технологията за изкуствен интелект, използвана от TikTok. Компанията майка ByteDance този уикенд обяви, че ще се нуждае от лиценз от властите в Пекин преди да може да продаде американския си бизнес.

Walmart се появи изненадващо като кандидат миналата седмица, заявявайки, че социалната мрежа може да допълни усилията на компанията в областта на електронната търговия.

Първоначално Walmart е искала да бъде мажоритарен собственик в сделка с консорциум включващ Alphabet и SoftBank. Но американското правителство, което заяви, че ще блокира TikTok в САЩ, ако американският бизнес на компанията не бъде продаден до средата на септември, иска технологична компания да води сделката, твърдят източници, запознати с въпроса.

След това Alphabet и SoftBank са се отказали, а Walmart се е насочила към партньорство с Microsoft. В този сценарий Walmart ще бъде миноритарен собственик на TikTok.

Главният изпълнителен директор на приложението Кевин Майер напусна миналата седмица, с наближаването на сделката, след само 3 месеца на поста. Ванеса Папас, която е директор в компанията, стана негов временен заместник. В интервю за CNBC Папас заяви, че вижда синергия с Walmart, благодарение на инструментите за онлайн търговия в TikTok.

Представител на Microsoft не е открит веднага за коментар. Представителите на Walmart и TikTok отказват да говорят публично по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още