IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката на TikTok с Oracle и Walmart се отлага за неопределено време

Администрацията на Джо Байдън търси цялостен подход към рисковете за сигурността

16:52 | 10.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Планът на Съединените щати да принудят TikTok да продаде американските си операции на група, включваща Oracle и Walmart, е отложен за неопределено време, твърдят източници на Wall Street Journal, запознати с въпроса. Това се случва, докато новият президент Джо Байдън предприема по-внимателно разглеждане на усилията на своя предшественик да адресира потенциалните рискове за сигурността, свързани с китайските технологични компании.

Сделката с TikTok, която беше подтикната от досегашния държавен глава Доналд Тръмп, се проточва от миналата есен, в разгара на успешните правни предизвикателства към усилията на американското правителство срещу собственика на TikTok – китайския гигант ByteDance.

Преговорите между представителите на ByteDance и американските представители по сигурността продължават, твърдят източниците. Тези разговори са фокусирани върху сигурността на данните и начините за предотвратяване на възможностите TikTok да събира информация за американските потребители, до които в крайна сметка достъп да получи китайското правителство.

Но окончателно решение за проблемите, свързани с TikTok не се очаква скоро, тъй като администрацията на Байдън все още мисли как да отговори на потенциалните рискове от събирането на данни от китайски технологични играчи.

„Планираме да разработим всеобхватен подход за опазване на американските данни, който да отговори на пълния набор от заплахи, пред които сме избравени“, коментира Емили Хорн, говорителка на Съвета за национална сигурност на САЩ. „Това включва риска от китайски приложения и друг софтуер, който работи в Съединените щати. През следващите месеци очакваме да разгледаме конкретни случаи с оглед на цялостното разбиране на рисковете, пред които сме изправени“, допълни тя.

Миналата година Тръмп наложи забрана на TikTok, която доведе до принудителната продажба на популярното приложение за споделяне на видео. Само няколко дни по-късно Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ официално нареди ByteDance да се раздели с американските си операции, ако иска услугата да продължи да работи на територията на страната.

През ноември TikTok се обърна към федералния съд във Вашингтон да отмени заповедта за продажбата, наричайки я своеволна и каприз. TikTok твърди, че е готова да обсъди други начини за адресиране на притесненията на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още