IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ съдят Facebook заради дискриминация на американски работници

Социалната мрежа е определяла хиляди длъжности за чужденци с временни визи H-1B

07:58 | 04.12.20 г. 8
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Администрацията на Доналд Тръмп твърди, че Facebook Inc. дискриминира американските работници, като определя хиляди длъжности за чужденци с временни визи H-1B.

Компанията „отказа да наеме, обмисли или наеме квалифицирани и налични американски работници за над 2600 длъжности“ и вместо това запазва работните места - със средна заплата от 156 000 долара - на неамерикански граждани, които спонсорира за получаването на постоянни разрешения за работа със зелени карти, се казва в изявление, публикувано в четвъртък от отдела за граждански права към Министерството на правосъдието.

Искът отразява натиска, който президентът Доналд Тръмп упражнява върху гигантите в социалните медии дори в отслабващите дни на администрацията си. Той е подаден, след като съдиите блокираха усилията на администрацията за спиране на достъпа до няколко вида визи, основани на заетост, част от по-широкия напън на Тръмп за определяне на приоритетите при заемане на позиции в американски компании с американци.

Администрацията преминава и към ограничаване на правната защита на интернет платформите на фона на оплаквания от президента и други републиканци, че Facebook, Twitter и Google се ангажират с цензура, насочена към консервативни гледни точки.

Facebook заяви пред Bloomberg, че си сътрудничи с Министерството на правосъдието.

„Въпреки че оспорваме твърденията в жалбата, не можем да коментираме допълнително висящи съдебни спорове“, се казва в изявление на компанията.

Рон Хира, доцент от университета Хауърд, който е извършил обширни изследвания по въпросите на визите H-1B, заяви, че Тръмп предприема по-агресивни мерки срещу злоупотребата с визи, отколкото администрацията на Обама.

„Тези, които го следват, са разочаровани, че той не направи това по-бързо“, каза той.

Хира отбелязва статистика в жалбата на правителството, че спорните позиции при Facebook обикновено привличат нула или един американски кандидати, докато сравними работни места, рекламирани на уебсайта на компанията за кариерно развитие, имат 100 или повече кандидата.

"Американските работниците искат тези работни места “, каза той. „Фактът, че има само един или нула кандидата, би бил доста шокиращ“.

Вместо да съди Facebook във федерален съд, Министерството на правосъдието подаде иск до собственото си Изпълнително бюро за преглед на имиграцията, където жалбата ще бъде разгледана от съдия по административно право. Директорът на службата се назначава от главния прокурор на САЩ.

Случаят е част от инициатива от 2017 г. на отдела, насочена към компании, които дискриминират американските работници, се казва в изявлението. Отделът е стигнал до извънсъдебни споразумения на обща стойност над 1,2 млн. долара с около 10 работодатели, включително ферма за ягоди във Флорида, компания за автобусни превози в Тексас, калифорнийска фирма за наемане на IT персонал и доставчик на селскостопански продукти в Колорадо.

Facebook, една от десетките технологични компании, които влязоха в съда, за да протестират срещу визовите ограничения на Тръмп, се откроява като много по-голяма от типичните цели на действията по инициативата на Министерството на правосъдието за защита на американските работници.

„Facebook се ангажира с умишлени и широко разпространени нарушения на закона, като отдели длъжности за временни притежатели на визи, вместо да разглежда заинтересовани и квалифицирани работници от САЩ“, заяви помощник-генералният прокурор Ерик С. Драйбанд в изявлението.

Министерството на правосъдието настоява за присъда, принуждаваща Facebook да промени своите практики, както и за граждански глоби плюс обезщетения, включително лихви, за работници, които са били дискриминирани, става ясно от жалбата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
хахахаха, така си мислиш ти ... щото си затъпял от службата шапкар! Пише се както кажа АЗ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
просто не следиш нещата. зукъбърг е през месец в Сената на разпит, но хитро излиза с номера като - беше грешка, че блокирахме акаунта, възстановихме го. не казва обаче че това е станало след около месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
прав си, за по-неуките във форума ИТ е информационни технологии. това е всичко, което не излиза като продукция в завода, на полето, в магазина, по плажовете. т.е. средата на производството е информационна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
пише се Ентърпрайз. жалко, мислех си, че си успял да завършиш средното, докато ме нямаше, но пак същото. някои хора са така, не порастват. имаш лексика на шофьор на 3-тонен самосвал. търсят, давай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
ФБ е ИТ колкото ти имаш средно .... аман от миячи, значи. Я. миячо кажи едно Ентерпрайс решение от ФБ ?Нещо сървър ли са направили, база ли ? ааа, направили са сайт за запознанства и продават реклами ... ИТ, коклото МакДоналдса в който работиш е Мишелин ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
ФБ си го заслужават както и другите ИТ корпорации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Много вероятно е Фейсбук да са нарушители, но предполагам, че правят това от години, защо тръгнаха да ги съдят именно сега, когато администрацията на Тръмп брои последните си дни в Белия дом? Това ми прилича на реваншизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Valentin13
преди 3 години
всички американски корпорации в ИТ да отиват на пангала.пангал, за по-младите читатели, е мястото където петела прекарва преди да се озове в тавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още