IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия определи Meta за "екстремистка организация", WhatsApp остава

Купуването на реклама във Facebook от руски потребители може да бъде разглеждано като финансиране на екстремисти

17:50 | 21.03.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тверският районен съд в Москва заяви, че Meta е "екстремистка организация", но това определение не се отнася до приложението за съобщения WhatsApp, пише Ройтерс. Делото е по искане на прокуратурата за забрана за дейността на Meta на територията на Русия.

На този етап от компанията майка на Facebook, Instagram и WhatApp отказват коментар по съдебното определение.

По-рано днес (21 март) съдът отказа да отложи делото, поискано от Meta. Компанията настоя, че не подкрепя екстремисти, нито русофобията. Съдията по делото Олга Солопова обаче не се съгласи с тези доводи. Ройтерс посочва, че основанията да бъде сложен етикетът "екстремистка организация" засега остават неясни.

Преди години подобни определения бяха прикачвани към талибаните или Ислямска държава. По-късно обаче Русия постави такива етикети и на организацията на Алексей Навални.

В иска на прокуратурата е посочено, че компанията насажда дезинформация за военната операция, която Москва провежда в Украйна. Съдебното решение не засяга WhatsApp, тъй като то не е проводник на подобна информация, посочват още руските власти. Facebook и Instagram вече са забранени на територията на Русия.

Заради забраната много хора започнаха да използват приложения, които да заобиколят ограниченията, наложени от властите. С днешното съдебно решение обаче те са заплашени от повдигане на наказателни обвинения и подкрепа на екстремистки групи.

Според ТАСС подобна заплаха не се отнася до обикновените потребители, но покупката на реклама във Facebook или Instagram може да бъде разгледано като финансиране на екстремисти.

Facebook беше обвинен в нарушаване на медийния закон в страната, а Instagram беше блокиран, след като Meta съобщи, че ще допусне постове в социалните мрежи на потребители, които призовават за насилие срещу руския президент Владимир Путин и руските войници, нахлули в Украйна на 24 февруари.

Русия нарича войната в Украйна "специална военна операция", чиято цел е да "демилитаризира" Украйна и да защити хората от опасни националисти.

На този етап не е ясно дали и WhatsApp ще може да продължи да работи в Русия, след като съдът спря всички търговски дейности на Meta. Анализатори посочват, че в момента Telegram е много по-популярно приложение за споделяне на информация от WhatsApp.

Руският регулатор Роскомнадзор ограничи и достъпа до Twitter и поиска от Alphabet, компанията майка на Google, да спре да разпространява "информация, която заплашва руските граждани" във своята платформа за видео YouTube.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 2 години
оpкитe = ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
хахаха, тук някак си съм съгласен с *** ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
На всеки по света, освен за самите opки, му е през оная работа какво казвал съда на Държавата - лъжец. Все едно Мешерето да има наква юридическа стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Ти за какво пледираш :) Нали можеш да ръсиш глупости тук значи все още имаме демокрация :) Ако нямаше щеше да има само 1 вестник работническо дело, щеше да липсва тоалетна хартия и ти щеше да го ползваш за такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Мета пледира, че руският съд нямал компетенции да я разследва. ************ наглите и *********** дееее****** !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още