IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите срещу данъка върху WhatsApp разкриха по-голямата криза в Ливан

Икономическите проблеми се задълбочават, а гражданите настояват за сваляне на правителството

19:51 | 18.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хиляди протестиращи блокираха пътища и предизвикаха палежи в Ливан, след като гневът заради плановете за налагане на данък върху WhatsApp ескалира в искане за сваляне на правителството, пише Bloomberg.

Демонстрантите се събраха в близост до парламента в Бейрут в рамките на един от най-големите подобни протести от години. Те призоваха властите да се оттеглят и да бъдат проведени предсрочни избори. След бурната нощ пожари останаха да горят по някои от улиците, а след това избухнаха нови протести на север.

"Хората искат режимът да падне“, скандираха събралите се в центъра на Бейрут.

Икономическите залози рядко са били толкова високи в Ливан. Тя е една от най-задлъжнелите страни в света и се бори да намери нови източници на финансиране, тъй като чуждестранните притоци, на които традиционно разчиташе, спряха.

Плановете за налагане на такса от 20 цента при първо обаждане през WhatsApp, което потребителите правят всеки ден, накараха хората да се разгневят, тъй като разходите за комуникации в страната са сред най-малко конкурентните в света и хората използват възможностите за гласови обаждания по интернет чрез приложения, за да пестят. WhatsApp, безплатно приложение за чат и обаждания, което е собственост на Facebook, има 1,5 млрд. потребители по света.

Докато протестите се разпростираха из предградия и провиции, министърът на телекомуникациите Мохамед Чукар заяви пред телевизия LBC, че премиерът му е наредил да отмени налагането на таксата. Но обратът се случи твърде късно и не успя да успокои гражданите.

През последните месеци има спорадични демонстрации в Ливан, тъй като икономическата криза доведе до липса на долари и заплаши пенсиите дори на пенсионираните военни.

Правителството е под натиск да свие разходите, да повиши данъците и да се бори с корупцията – условия, изисквани от международните донори за отпускането на 11 млрд. долара. Но мерките се оказаха особено непопулярни сред гражданите. Критиците твърдят, че институционалната корупция и облагите на политиците банкрутират правителството.

Международният валутен фонд прогнозира, че дефицитът по текущата сметка на Ливан ще достигне почти 30% от брутния вътрешен продукт до края на тази година. След разпалването на насилието, беше издаден нов доклад, в който се прогнозира, че икономическият растеж, който остана 0,3% през 2018 г., ще продължи да бъде слаб при политическата и икономическата несигурност и големите сътресения в сектора на недвижимите имоти.

Обещанията за помощ от Саудитска Арабия и Катар, които издърпаха Ливан от ръба на предишните кризи, не успяха да се реализират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още