IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокурорът на Тексас започва проверка срещу Twitter заради ботовете

Според Кен Пакстън реалният дял на роботизираните акаунти в плаформата може да е не 5%, а цели 20%

09:19 | 07.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images</em></p>

Снимка: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън съобщи, че е започнал разследване срещу Twitter, като твърди, че платформата за социални медии може да подвежда хората с фалшиви съобщения за своите акаунти ботове, с което нарушава Закона за заблуждаващите търговски практики в Тексас, предава Bloomberg.

Главеният прокурор (от републиканците) обяви проверката в същия ден, в който бъдещият купувач на Twitter, милиардерът Илон Мъск, заплаши да се откаже от сделката си за закупуване на компанията, заявявайки, че тя не отговаря на молбата му за повече информация за спама и фалшивите акаунти.

В регулаторните документи Twitter съобщава, че по-малко от 5% от всички потребители са ботове, докато те в действителност могат да съставляват до 20%, заяви Пакстън в съобщение за пресата.

Twitter отказва да коментира разследването.

Разследването на Пакстън изисква от Twitter да предостави документи, свързани с начина, по който компанията изчислява и управлява данните за потребителите си, и как тези данни са свързани с рекламния ѝ бизнес. Компанията трябва да отговори до 27 юни.

Исканията на Мъск за информация за ботовете предизвикват подозрения сред анализаторите, че той ги използва като тактика за преговаряне, за да намали цената или да се откаже изцяло от сделката. „Смятаме, че анонсът му може да доведе до преговори за цената, за да се избегне голяма съдебна битка", пише в бележка Мандип Сингх, анализатор в Bloomberg Intelligence. 

Ходът на Пакстън следва решението на Върховния съд на САЩ, който блокира прилагането на тексаски закон, ограничаващ платформите за социални медии с над 50 млн. потребители да модерират съдържанието си. Критиците заявиха, че законът ще задължи компании като Twitter и Facebook да допускат реч на омразата и екстремизъм.

Мъск се премести в Тексас през 2020 г., последван от компаниите Tesla, SpaceX и The Boring Company. Откакто се премести, той се присламчва към Републиканската партия. А през май той написа в Twitter, че ще гласува за републиканците.

Републиканците от щата изразяват подкрепата си за закупуването на Twitter от Мъск в платформата.

Губернаторът Грег Абът написа: "@elonmusk. Доведете Twitter в Тексас, за да се присъедини към Tesla, SpaceX и Boring company".

Откакто Мъск обяви, че се интересува от закупуването на Twitter, той се изказа за това как ще се съсредоточи върху увеличаването на свободата на словото в платформата, включително възстановяването на достъпа на бившия президент Доналд Тръмп. Twitter забрани достъпа на Тръмп след размириците в Капитолия на САЩ на 6 януари, като заяви, че прави това „поради риска от по-нататъшно подстрекаване към насилие".

Но Мъск също така се оплака, че броят на ботовете в Twitter вероятно е по-голям, отколкото компанията посочва в регулаторните си документи, и настоя за повече информация.

Ботовете са автоматизирани акаунти, които могат да изпращат туитове, да следват други потребители и да харесват и ретуитват публикации. Спам ботовете могат да се използват за извършване на потенциално измамна, вредна или досадна дейност. Те могат да се използват и за насочване на трафика към уебсайт за продукт или услуга или за разпространение на дезинформация и популяризиране на политически послания.

Според политиката на Twitter ботовете са разрешени, стига акаунтите да посочват, че са автоматизирани. Спам ботовете не са разрешени и потребителите се насърчават да докладват за нарушения на политиката.

В Twitter има ботове, които например автоматично публикуват при земетресение. Но един бот, създаден от 19-годишен младеж във Флорида, е раздразнил по-специално Мъск, като автоматично е проследявал движението на частния самолет на милиардера.

Тийнейджърът Джак Суини стана известен в интернет с това, че отказа 5000 долара от главния изпълнителен директор на Tesla, за да спре бота, като Мъск се позова на опасения за неприкосновеността на личния живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още