IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приложението за кратки видеа Triller е направило оферта за TikTok в САЩ

Предложението е съвместно с инвестиционната компания Centricus Asset Management и е за 20 млрд. долара

09:08 | 29.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Lam Yik/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Приложението за кратки видеа Triller е направило оферта на стойност 20 млрд. долара заедно с инвестиционната компания Centricus Asset Management Ltd за активите на конкурента му TikTok, от които компанията собственик ByteDance иска да освободи.

Това е обявил изпълнителният председател на Triller Боби Сарневещ, цитиран от Ройтерс.

ByteDance и TikTok обаче отричат, че има такава оферта, което повдига въпроса дали предложената сделка между две от най-популярните приложения за социални медии в САЩ е сериозна, или е просто опит за публичност.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на ByteDance да продаде TikTok в страната на фона на опасенията за сигурността на личните данни, които компанията обработва.

Microsoft Corp и Oracle Corp са сред американските компании, които се надпреварват да придобият активите на TikTok, която претендира за около 100 млн. активни потребители месечно в САЩ. Очаква се китайската група да избере участник, с когото да влезе в ексклузивни преговори, скоро.

„Ние изпратихме оферта директно на председателя на ByteDance чрез Centricus и имаме потвърждение, че тя е получена и се обмисля от него“, коментира Сарневещ пред Ройтерс.

Bloomberg News съобщи за офертата по-рано в петък.

Говорител на TikTok заяви обаче, че Centricus и Triller не са се свързали с компанията за оферта. Според Сарневешт това е така, защото TikTok не участва в преговорите, добавяйки, че Triller и Centricus имат пряка връзка с директора на ByteDance Джан Имин.

ByteDance обаче също коментира, че не знае за такава оферта. „Компанията не е провеждала разговори с тях и не сме наясно с техния интерес“, казва се в съобщение на компанията.

Предложената оферта за 20 млрд. долара ще ще бъде финансирана от Centricus, като ръководителите на Triller ще управляват TikTok, ако офертата бъде приета. Това съобщава запознат с детайлите източник на Ройтерс. Не е ясно обаче дали Centricus, с активи за 27 млрд. долара, може да събере ресурсите за такава оферта. Базираната в Лондон компания не е отговорила на исканията за коментар.

„Разбираме, че нашето предложение разстройва някои ръководители на TikTok в САЩ, тъй като нарушава сделка, която може да бъде по-благоприятна за тях и по-неблагоприятна за акционерите“, посочва Сарневещ в изявление. „Те правят всичко възможно, за да дискредитират нашето предложение и то да не бъде разгледано като реално“, допълва той.

Triller може да се похвали с 65 млн. активни потребители в САЩ. Приложението потърси оценка на 1,25 млрд. долара в частен кръг за набиране на средства този месец.

Тръмп, който е известен като активен потребител на социални медии, се присъедини към Triller този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още