IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приложението на Facebook не може да бъде изтрито от някои телефони на Samsung

Потребители изразяват недоволството си в интернет

16:13 | 09.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фотографът Ник Уинке преглеждал интернет форуми, когато попаднал на оплакване, което го притеснява: на някои определени смартфони на Samsung Electronics потребителите нямат възможност да изтрият приложението на Facebook, пише Bloomberg.

Уинке купува своя Samsung Galaxy S8, базирано на Android устройство, което пристига с вече инсталиран Facebook, когато е пуснато на пазара през 2017 г. Той е ползвал приложението на социалната мрежа, за да се свърже със стари приятели и да споделя снимки на пейзажи, както и кадри на сиамската си котка. Но не искал да се ангажира с Facebook прекалено. Мъжът се опитва да премахне програмата от телефона си, но написаното се оказва вярно – невъзможно е. Фотографът открива само опция за „изключване“ и не е наясно какво точно означава тя.

"Напълно ме озадачи фактът, че ако искам напълно да се отърва от Facebook, той по същество ще си остане на моя телефон, което предизвиква повече въпроси“, коментира Уинке в интервю. „Могат ли да следят информацията ти, локацията или каквото друго правят? Ние потребителите трябва да можем да кажем какво искаме и какво не искаме на нашите продукти“.

През изминалата година потребителите станаха по-бдителни за своите дигитални права и по-внимателни по отношение на неприкосновеността на личния живот, след като бяха направени разкрития за практиките на Facebook за споделяне на потребителски данни и след като регулаторите започнаха да прилагат по-засилен контрол върху събирането на онлайн данни.

Някои хора изтриха акаунтите си в социалната мрежа в знак на протест срещу пропуските на компанията, докато други просто искат да се уверят, че имат опцията да го направят. Много потребители на телефони с операционна система Android започнаха да поставят под въпрос сделката на Samsung да продава телефони с перманентно инсталиран Facebook, а голяма част от тях се оплакват в социалните мрежи.

Говорител на Facebook твърди, че „спряната“ версия на приложението действа сякаш то е изтрито, така че не продължава да събира данни или да изпраща информация обратно към Facebook. Но компанията рядко комуникира с потребителите за този процес.

Facebook коментира, че дали приложението може да се изтри, или не, не зависи от различните сделки за предварително инсталиране, които компанията е сключила с производителите на телефони, операционни системи и мобилни оператори по света през годините, в това число и Samsung.

Facebook не разкрива финансовите параметри на споразуменията, но твърди, че те имат за цел да дадат „най-доброто“ преживяване при ползването на смартфона веднага след отварянето му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още