IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предполагаем призив за насилие в училища в TikTok предизвиква смут

Не стана ясно откъде точно е дошла заплахата, от платформата отричат за нейното наличие

09:44 | 20.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Затворени училища, засилено полицейско присъствие, разследвания на ФБР и реакция на Белия дом: предполагаем призив за нападения с огнестрелни оръжия в училища във видеоплатформата Tiktok предизвика тревожни реакции в САЩ през уикенда. Въпреки че Министерството на вътрешната сигурност на САЩ заяви, че няма данни за „конкретни и надеждни заплахи“ за училищата, то призова за бдителност. Някои училища останаха затворени в петък. Други информираха родителите за слуховете и въведоха допълнителни полицейски патрули.

„Разпространява се информация, че днес може да има нападения в училищата“, пише до родителите едно училище в столицата Вашингтон. „Администрацията и полицията са наясно с това и следят ситуацията“, се казва още в съобщението. Училищен район в щата Пенсилвания информира родителите, че полицейското присъствие в училищните сгради ще бъде засилено, дори ако „заплахата" не се счита за „достоверна“, предаде AFP.

Дори прессекретарят на президента на САЩ Джо Байдън се почувства принуден да коментира: „Белият дом и федералните правоприлагащи органи внимателно следят заплахите за насилие в училища, които се разпространяват в социалните медии”, написа Джен Псаки в Twitter. „Знаем, че редица училища в страната затварят днес и че някои родители оставят децата си вкъщи“, допълни тя.

„ФБР се отнася сериозно към всички потенциални заплахи“, заявиха от Федералното бюро за разследванията на САЩ. „Работим с нашите партньори от правоохранителните органи, за да определим достоверността на заплахите“, посочиха още от агенцията.

Първоначално обаче не стана ясно откъде точно е дошла заплахата. От TikТok заявиха, че няма доказателства, че тези заплахи произхождат от платформата или са били разпространени в TikТok. „Търсихме подробно съдържание, което да насърчава насилието в училищата днес, но все още не сме открили нищо“, пише в Twitter платформата за видеосъдържание, която е особено популярна сред тийнейджърите и младите хора. „Това, което откриваме, са видеоклипове, в които се говори за този слух“, посочват още оттам.

TikТok също така обвини медиите, че съобщават за предполагаема тенденция въз основа на слухове, за които няма доказателства. Това би могло да подтикне хората да нанесат истинска вреда, заяви платформата.

В САЩ често се случват нападения с огнестрелно оръжие в училища или дори масови убийства с много жертви. В края на ноември 15-годишно момче застреля четирима свои съученици в училище в щата Мичиган. В резултат на това се появиха и опасения за подражание.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още