IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Zynga Марк Пинкъс отново напусна компанията

Разработчикът на игри се поема от ветерана в бранша с над 20-годишен опит в Electronic Arts Франк Гибьо

09:54 | 02.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За втори път основателят на производителя на онлайн игри Zynga Марк Пинкъс напуска поста на изпълнителен директор за сметка на ветеран от индустрията. Във вторник вечерта като нов директор бе представен Франк Гибьо, който има 20-годишен опит в лидера в бранша Electronic Arts, където за последно ръководеше бизнеса с мобилни игри.

Промяната, която ще влезе в сила от 7 март, се случва година, след като Пинкъс се върна начело на своята компания (през април миналата година) - доста по-изненадващо, отколкото изненадващо сега си тръгва. Иначе той ръководеше Zynga от основаването ѝ през 2007 г. и след това предаде поста през 2013 г. на бившия шеф на поделението за Xbox в Microsoft Дон Матрик.  



Акциите на Zynga, които приключиха търговията с ръст от 2,4%, скочиха с почти 8% в следборсовата сесия. 

„Това е непоследователно“, казва Майкъл Хайки, анализатор в Benchmark Capital, пред Wall Street Journal. „Трудно е да се движат напред и да осъществят обрат след толкова много промени на директорите. Няма последователност в стратегиите“. 

При завръщането си Пинкъс концентрира усилията върху няколко нови игри. Разработването на спортни игри като Tiger Woods Golf се преустанови, а Zynga възнамеряваше да се съсредоточи само върху пет категории, сред които са състезателни игри, екшън стратегии като току-що стартиралата Empires & Allies и покер приложения.

През миналото тримесечие Zynga отчете загуба от 47 млн. долара. Фирмата, която нашумя преди всичко с хита си Farmville, продължава да се бори със спада в броя на потребителите си през четвъртото тримесечие. През последния отчетен период броят на хората, които дневно са играли нейните игри, е спаднал с 24% до 18 млн., дневните мобилни потребители са намалели с 14%, а тези, които играят през персонални компютри, отчитат доста голям спад - 49%. Месечният брой активни потребители пък се е свил с 30% до 68 млн. За всичко това Zynga обвинява липсата на големи нови премиери на игри.

Но резервациите, един показател, който анализаторите следят отблизо, достигнаха 182,1 млн. долара, надминавайки очакванията за 165-180 млн. долара, които компанията обяви през ноември.

В края на миналата година разработчикът обяви, че главният му финансов директор Дейвид Лий е напуснал компанията. Главният счетоводител Мишел Кейадо ще поеме неговия пост временно, докато фирмата намери заместник. Не станаха ясни причините за напускането.

Zynga е пример за това какво се случва с компаниите, които са особено зависими от Facebook като платформа. Тя беше лидер в игрите в социалната мрежа в момент, в който Facebook се ползваше предимно през компютри. Но след като хората започнаха да използват повече мобилни устройства, Zynga трудно се адаптира към света на мобилните приложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още