IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Dropbox влиза в Борда на директорите на Facebook

Дрю Хюстън е стар приятел на Марк Зукърбърг, но едва ли ще оказва силно влияние върху решенията в социалната мрежа

16:01 | 04.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дрю Хюстън по време на интервю за Bloomberg.&nbsp;<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Дрю Хюстън по време на интервю за Bloomberg. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Главният изпълнителен директор и основател на Dropbox Inc. Дрю Хюстън става част от Борда на директорите на Facebook Inc, става ясно от публикация на главния изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг.

Хюстън, който е съосновал софтуерната компания за споделяне на файлове Dropbox през 2007 г., е приятел на Зукърбърг. В миналото Хюстън се е обръщал към Зукърбърг за помощ за ръководенето на собствена си компания. „Той ми даде много съвети относно мащабирането на компанията“, казва Хюстън пред водещата на Bloomberg Емили Чен през 2015 г. „Как да организирате хората? Как да настроите тези системи?“.

Като директор в най-голямата компания за социални медии Хюстън ще отговаря за съветването на Зукърбърг. Все пак структурата на акциите от двоен клас във Facebook ще означава, че Зукърбърг има контролиращ дял във Facebook, което поставя под въпрос действителното влияние на борда. Обезпечената авторитарна власт над компанията бе един от централните проблеми, повдигани всяка година на годишната среща на акционерите във Facebook.

„Дрю предлага ценна перспектива на нашия Борд като лидер на технологична компания с услуги, използвани от милиони хора и фирми“, коментира Зукърбърг. „Той мисли сериозно за това накъде отива технологията и как да изгради култура, която предоставя услуги, които винаги работят добре“.

Хюстън ще бъде осмият член на борда и първият, който се присъедини, след като водещият независим директор Сю Дезмънд-Хелман напусна през миналия октомври. Хюстън няма да бъде водещ независим член на компанията, а Facebook все още търси заместник на Дезмонд-Хелман, заяви говорител на компанията.

„Вдъхновяващо е да гледам как Facebook се превръща в платформа, която достига милиарди хора по целия свят“, казва Хюстън в изявление, предоставено от Facebook. „Очаквам с нетърпение да работя с Марк и останалите членове на Борда по многобройните възможности и предизвикателства, които предстоят“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още