IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Охайо съди компанията майка на Facebook заради прикритите ефекти върху децата

Ищците са загубили около 100 млрд. долара заради спада в цената на акциите на компанията след някои медийни разкрития

13:47 | 16.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Главният прокурор на Охайо съди Meta Platforms Inc. – компанията майка на Facebook Inc., като твърди, че тя е подвела обществеността относно това как контролира алгоритъма си и ефектите, които продуктите ѝ имат върху децата.

Делото, заведено от името на инвеститори в Meta и пенсионния фонд на държавните служители в Охайо, настоява за изплащане на щети за повече от 100 млрд. долара и изисква Meta да направи значителни промени, за да не подвежда инвеститорите отново, каза в изявление главният прокурор на Охайо Дейв Йост, цитиран от The Wall Street Journal.

„Този иск е безоснователен и ние ще се защитаваме енергично“, твърди пък Джо Озбърн, говорител на Meta.

В искa се твърди, че между 29 април и 21 октомври 2021 г. Facebook и неговите ръководители са нарушили федералния закон за ценните книжа, като умишлено са заблуждавали обществеността относно отрицателното въздействие на своите продукти върху непълнолетните в опит да надуят цената на акциите и да измамят акционерите.

„Facebook каза, че се грижи за децата ни и премахва онлайн троловете, но в действителност създаваше проблеми и разделение на обществото за сметка на своята печалба“, казва Йост, който е републиканец.

„Истината започна да излиза на бял свят на 13 септември 2021 г., когато The Wall Street Journal публикува първата от поредица статии, наречени „Досиетата Facebook“, се посочва в съдебния процес, имайки предвид поредицата статии на вестника, която показва, че компанията знае, че нейните платформи са изпълнени с недостатъци, които причиняват вреда. Серията разкри, че компанията е наясно, че приложението ѝ за споделяне на снимки Instagram е вредно за някои тийнейджърки, наред с други неща.

Тези разкрития потопиха акциите на Facebook с 54,08 долара за акция и са докарали загуба от 100 млрд. долара за пенсионния фонд на държавните служители в Охайо и други инвеститори във Facebook, казва  Йост.

През май Йост и главните прокурори от 43 други щата и територии призоваха тогавашния Facebook да се откаже от плана си за създаване на приложение за Instagram за деца под 13-годишна възраст, позовавайки се на опасения за поведението и поверителността.

През септември, на фона на нарастващия политически натиск от двете партии, компанията заяви, че спира проекта. Този ход се случи малко по-малко от две седмици след публикуването на статиите в WSJ за това как Instagram вреди на някои тийнейджърки.

Разкритията на разобличителката на Facebook Франсис Хаугън ускоряват и усилията в Европейския съюз за налагане на нови широки ограничения върху големите технологични компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още