IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата цел на Facebook - да създаде „метавселена“

Компанията събира нов екип, който да работи по този проект

12:56 | 27.07.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nina Riggio/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nina Riggio/Bloomberg

Facebook ще създаде продуктов екип, който да работи по „метавселена“ – концепция, която включва създаването на дигитални светове, които много хора могат да обитават едновременно, пише CNBC.

Екипът, който ще се занимава с метавселената, ще бъде част от групата за виртуална реалност на Facebook – Reality Labs, обяви директорът Андрю Босуърт в публикация в социалната мрежа.

„Днес Portal и Oculus могат да ви телепортират в стая с друг човек независимо от физическата дистанция или от новите виртуални светове и преживявания“, пише Босуърт. „Но за да изпълним цялата си визия за Метавселената, ще трябва да изградим свързаност между тези пространства, така че да можете да премахнете физическите ограничения и да се движите между тях със същата лекота, с която преминавате от една стая у дома към следващата“, посочва той.

Вишал Шах, директорът, който отговаря за продуктите в Instagram, е сред онези, които се присъединяват към новия екип.

Технологични компании и директори започнаха все повече да обсъждат изграждането на метавселени, като наследник на технологията за смартфони и мобилния интернет. Като цяло метавселената е смятана за виртуален свят, където много хора могат да се събират да играят, работят и да се социализират.

Метавселената е силно свързана с технологиите за добавена и виртуална реалност, които в момента се разработват от Apple, Google, Amazon и Microsoft, както и от Facebook. Roblox – игра, насочена към деца – често е смятана за пример за метавселена.

Facebook инвестира значителни суми в технологии за добавена и виртуална реалност, защото те предлагат на компанията възможност да контролира собствената си хардуерна платформа, вместо да зависи от правилата, които Apple и Google налагат в магазините си за приложения.

В интервю за The Verge, публикувано по-рано миналата седмица, главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че собствената метавселена на компанията ще работи с очила за виртуална реалност, както и с мобилни устройства и с игрови конзоли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Новата цел на Facebook - да създаде метавселена > Мета или Зомби?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още